Charismatický Jack Nicholson, dlouholetý kamarád Miloše Formana, odhalil rodinné tajemství až jako zralý muž

Charismatický Jack Nicholson, dlouholetý kamarád Miloše Formana, odhalil rodinné tajemství až jako zralý muž
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velký svůdník, vtělený ďábel, bručoun, blázen, mafián, arogantní stařec. Není role, do které by se Jack Nicholson nedokázal vžít. Na svém kontě má závratný počet nezapomenutelných filmových rolí, za které sbíral jedno ocenění za druhým. Podobně lehce mu to šlo i se ženami.

Přestože se herecká legenda odebrala už před více než deseti lety na odpočinek, jeho filmy zůstaly s námi a je radost si je připomenout. Nedávno se objevil ve vysíláni film z roku 2003 Lepší pozdě nežli později, který svedl dohromady hned několik skvělých herců. Kromě Nicholsona diváky potěšila v odvážné roli i Diana Keaton a v nezvyklé roli doktora se objevil i Keanu Reeves, jehož postava měla slabost pro starší dámy. V letní nabídce byla také komedie Lepší už to nebude (1997), kde vedle Nicholsona září Helen Hunt. Film se objevil ve vysílání 8.7. večer na ČT1, ale shlédnout jej můžete i na HBO Max. Role podivína Melvina Udalla jako by byla napsaná přímo na míru herci, který září v každém záběru, ale ani Helen Hunt nezůstává pozadu. Není náhodou, že si oba za hlavní role odnesli Oscary i Zlaté glóby.

Ze života herce

Budoucí držitel Oscarů Jack Nicholson se narodil 22. dubna 1937 v Neptunu v New Jersey, byl vychován Ethel May a Johnem Nicholsonem po boku své starší sestry June. Tedy to si myslel až do roku 1985, když se od reportéra časopisu Time dozvěděl, že matka Ethel je vlastně jeho babička a starší sestra June je jeho matkou, která ho porodila v tak mladém věku, že se rodina rozhodla vyřešit situaci trochu nezvyklým způsobem.

Nicholson si zkusil celou řadu profesí. Už od vysoké školy pracoval jako plavčík a správce kina. Když odešel do Los Angeles, začal pracovat jako poslíček ve filmovém studiu MGM, kde se nakonec odhodlal jít na konkurz. Tam sice neuspěl, ale přivedlo ho to ke kurzům herectví a do místního divadla.

Nicholsonova první role byla v roce 1958 ve filmu Cry Baby Killer a prišla řada dalších v nízkorozpočtových filmech. Až v roce 1969 dostal průlomovou roli v Easy Rider (Bezstarostná jízda), kde si zahrál v režii a po boku Dennise Hoppera. Dalším hereckým parťákem byl Peter Fonda, který pracoval s Hopperem na scénáři. Tenkrát ještě ceny nesklízel, ale získal svou první nominaci na Oscara za vedlejší roli. A otevřel se mu filmový svět.

Jack Nicholson
Jack Nicholson | Zdroj: Stefano Chiacchiarini '74 / Shutterstock

Ze všech krásných žen, které mu prošly životem, se jen jediné ženě podařilo přivést ho k oltáři. Při natáčení filmu The Terror (Strašení) z roku 1963 se Nicholson seznámil s hereckou hvězdou Sandrou Knight, se kterou se oženil ještě dříve, než šel film do kin. Manželství trvalo do roku 1968, ale Knight vždy o bývalém manželovi mluvila s láskou a úctou. Ze vztahu se jim narodila dcera.

Poté nastala etapa úspěšných filmů a vztahů s pohlednými kolegyněmi. Jedna z nich, Caleba Goddarda, po letech uvedla, že má s Nicholsonem syna.

Až v roce 1973 se podařilo vyhlášeného playboye trochu zkrotit Anjelice Huston, se kterou byl 17 let.

Setkání s Milošem Formanem

Následovala jedna z jeho nejikoničtějších rolí: vzpurný psychiatrický pacient ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975, za kterou konečně získal vysněnou sošku Oscara. Film v režii Miloše Formana byl nominovaný v devíti kategoriích a v pěti si utrhl vítězství.

A to na něj jeho nejděsivější role ještě čekala

V roce 1980 se herec vrátil ke svým hororovým kořenům se svou možná nejznámější rolí: děsivým spisovatelem a správcem hotelu Jackem Torrancem ve filmové adaptaci The Shining (Osvícení) od Stephena Kinga. Jde rozhodně o jeden z nejděsivějších hororů, který byl kdy natočen.

Film zřejmě hodně bouřlivě oslavoval, protože následující rok se mu narodila dcera Honey. Matkou nebyla jeho přítelkyně, ale modelka Winnie Hollman, která dceru vychovala v Dánsku.

Jack Nicholson
Jack Nicholson | Zdroj: Stefano Chiacchiarini '74 / Shutterstock

Další dítě s herečkou Rebeccou Broussart už bylo na Huston příliš a pár se v roce 1990 rozešel. S Broussart se ještě chvíli vídal – a byl z toho za dva roky syn Raymond. Ale ani tato žena nedokázala být tak tolerantní, aby vztah fungoval. Přesto o herci mluvila jako o skvělém a pečujícím otci svých dětí. V roce 1994 ještě přivítal na svět svou nejmladší dceru Tessu s Jennine Gourin. S posledním potomkem však nenavázal žádný citový vztah.

S ženami se s přibývajícím věkem hollywoodský svůdník už trochu umírnil, ale v práci jel stále na plný plyn až do pozdního věku, jen role už bral méně náročné. Naposled byl viděn na veřejnosti před pandemií se synem Raymondem na sportovním utkání.

Zdroje článku: