Víte, kdo dabuje hollywoodské hvězdy? Ověřte si své znalosti v našem kvízu

Víte, kdo dabuje hollywoodské hvězdy? Ověřte si své znalosti v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Já jednou budu v Hollywoodu. Tuhle větu zpívá v písni Hollywood Lucie Vondráčková v roce 1994. Věřím, že snem herců je zahrát si v nějakém filmu přímo v Hollywoodu. Hollywood je čtvrtí v Los Angeles v Kalifornii v USA. Je to důležitá oblast pro americkou kinematografii.

Hollywoodské hvězdy

Mezi plejádu vynikajících herců a hereček, které září na filmových plátnech v Hollywoodu, patří například Tom Hanks, Brad Pitt, Nicolas Cage, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Sylvester Stallone, Mel Gibson, Morgan Freeman, Hugh Grant nebo Tom Cruise.

Z dámských řad zmíníme zvučná jména jako jsou Audrey Hepburn, Meryl Streep, Marilyn Monroe, Salma Hayek, Jennifer Aniston, Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Julia Roberts či Nicole Kidman.

Tyto slavné herečky a herce známe z mnoha filmů nebo seriálů. V Česku se herečky a herci nezaměřují v kariéře jen na filmové či seriálové role a na divadlo, popřípadě někteří i na muzikály, ale jejich oblíbenou, i když náročnou disciplínou je dabing.

Co znamená živý dabing?

Listina s dialogy je přeložena a upravena takovým způsobem, aby české verze byly synchronní s původním obrazem. Herečky a herci provozující dabing musí ovládat dokonale práci s hlasem a strefovat se do řeči příslušné hollywoodské hvězdy.

Český dabing je svou kvalitou na vynikající úrovni a někdy český hlas propůjčený hollywoodským hvězdám předčí i hlas originální.

Mezi představiteli českého dabingu můžeme zmínit například Zlatu Adamovskou, která dabuje často Meryl Streep, Valérii Zawadskou, dabující například Claduii Cardinálovou, nebo Miriam Chytilovou, dabující například Jodie Foster. Zástupci mužských hlasů jsou například Filip Jančík dabující Colina Farrella, dále Michal Dlouhý dabující Bena Afflecka či Vladimír Brabec, který dabuje Seana Conneryho.

Český dabing patří ke světové špičce. Když se s touto disciplínou začínalo, přizváni byli vždy herci či herečky z činohry. Oproti tomu v zahraničí dabovali hlasoví specialisté, kteří pracovali v hlasatelnách.

Zdroje článku: