Natáčení seriálu ZOO: V Safari Parku nebo v pražských ateliérech. S jakými zvířaty se štábu nejlépe pracuje?

Natáčení seriálu ZOO: V Safari Parku nebo v pražských ateliérech. S jakými zvířaty se štábu nejlépe pracuje?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Zoo má sice přes prázdniny pauzu, i tak si ho ale můžeme připomenout i v létě. Už od loňského srpna dělají hercům a filmařům při natáčení společnost zvířátka ze Zoo ve Dvoře Králové. Natáčení s nimi ale není úplná hračka. Jak si s tím herci poradili a kde jinde se natáčí?

Kde všude se natáčí?

Od lednové premiéry seriálu ZOO se do konce června stihlo odvysílat už 44 dílů. Seriál má nadprůměrnou sledovanost a díly se často držely nad milionem diváků za epizodu. Přestože diváci seriál obdivují, možná není úplně jasné, kolik práce se za seriálem skrývá. Do natáčení v zoo jsou totiž zapojeni i ošetřovatelé, zaměstnanci, a dokonce ředitel Safari Parku.

Záběry ze zoo se natáčí nejčastěji právě v Safari Parku ve Dvoře Králové. Někdy se však štáb přesune také do pavilonů a výběhů. Ve Dvoře Králové se natáčí vždy jen pár dní v měsíci, většina záběrů je totiž z pražských ateliérů.

Všechny interiéry se točí v Praze, takže ze zoo není potřeba takové množství záběrů. I tak je ale práce se zvířaty mnohem náročnější, a to jak časově, tak fyzicky a psychicky. V Praze je to náročnější zase s dětmi, ale za den se stihne natočit mnohem více scén. Herci běžně vstávají kolem páté hodiny ranní, aby už v šest mohli být na place, kde se za den točí zhruba 13 scén po 45 minutách.

Možná by vás tedy udivilo, kolik prostor se v královédvorské zoo vůbec nenachází. Například infocentrum, na které se návštěvníci zoo často ptají, byste tam hledali marně. Nachází se totiž v Praze.

V ateliérech má hlavní dějovou linku například Eva Burešová, která hraje Viky. Ta do zoo nezavítala tolikrát jako její kolegyně Michaela Pecháčková, která hraje Sidonii Novotnou.

S jakými zvířaty se dobře pracuje?

Herci i filmaři si spolupráci s vedením zoo nesmírně vychvalují. Se zaměstnanci zoo dokonce konzultují i scénář. „Přínos zoo je zásadní, jinak bychom to nezvládli, neuvěřitelně nám vycházejí vstříc," rozplýval se režisér Jaromír Polišenský pro Deník.cz.

Natáčení v zoo se však podřizuje hlavně zvířatům a jejich individuálním režimům. „Když zapojíme zvířata, podřizujeme se jejich režimu. Každé zvíře například začíná den jindy. Snažíme se omezit zasahování do chodu zoo co nejvíc, ale někdy to nejde, a staneme se trošku atrakcí. Obzvláště nyní, kdy už je hezké počasí a návštěvníků chodí hodně na rozdíl od zimy, kdy safari park nebyl tak vytížený jako teď,“ prozradil o natáčení v zoo režisér.

Nejlépe se filmařům prý pracuje s hyenami, protože nejrychleji reagují na herce a jídlo, které jim přinesou. „K jejich rozpohybování není potřeba žádná drezura. Stačí jim hodit kost s masem a hned je tam máme pro záběry, které jsou potřeba. To jsou takové fígle ošetřovatelů. Někde se projdou s kyblíkem a už se zvířata sama přiženou, protože si myslí, že je krmení,“ prozradil ředitel Safari Parku Jaroslav Hyjánek.

Horší to je například s buvoly. Jejich reakce a chování se nedaly vůbec odhadnout a na dobré záběry si tedy filmaři museli počkat. Horší je také natáčení s hady, u kterých musí dávat velký pozor, aby nikomu neublížili. U takových scén musí asistovat odborní poradci a ošetřovatelé.

Zaměstnanci zoo do seriálu tedy zasahují více, než by se zdálo. Na scénáři se podílejí hlavně proto, aby témata, která se v seriálu řeší, dávala smysl a skutečně se v zoologických zahradách vyskytovala.

Seriál do ZOO přilákal návštěvníky

Když televize Prima přišla do zoologické ve Dvoře Králové s nabídkou na natočení seriálu, vedení se mohlo rozhodnout, zda si zoo v seriálu ponechá své opravdové jméno nebo bude fiktivní. „Nakonec jsme si řekli, že všichni stejně poznají, že se točí u nás, a byli bychom za blázny, že se zoo jmenuje jinak a všechno by se přelepovalo. Rozhodli jsme se, že seriál bude s naší značkou, ať podpoří turismus,“ objasnil rozhodnutí zoo Jaroslav Hyjánek.

Rozhodnutí to bylo strategické a skutečně se vyplatilo. Seriál nyní láká řady diváků a Safari Park má velký ekonomický přínos i z natáčení, protože televize si jeho prostory pronajímá.

Natáčení v zoo pro návštěvníky znamenalo určitá omezení. S těmi však byli dopředu obeznámeni a většinou natáčení seriálu brali spíše jako bonus nebo dokonce důvod návštěvy zoo. Natáčení navíc přilákalo také nadšené místní obyvatele, kteří využili možnosti přivýdělku jako komparzisté. Na obrazovkách se proto vidělo také několik obyvatel z regionu.

Nehoda na place

Jak už víte, natáčení v zoo není snadné. Ne vždy ale za nepříjemnosti mohou zvířata. Michaelu Pecháčkovou, která ztvárňuje Sid, totiž zradil golfový vozík. Při natáčení došlo k menší nehodě, naštěstí bez žádného úrazu. 

„Míša měla kolem nás rychle projet a najednou nevychytala zatáčku a ztratila se mezi křovinami. Pak se ozvala rána. Míša tím vozítkem rozervala voliéru pelikánů. Naběhli chovatelé a rychle to tam začali drátovat. Chudáci pelikáni naskákali do jezírka,“ popsal se smíchem pro CNN Prima News hereččin kolega David Gránský.

„Teď už se tomu směji, ale měla jsem strach znovu řídit. Nechce se mi za volant sedat znovu,“ vysvětlila mladá herečka.