Celebrity pod lupou: Laďka Kozderková milovala život a všechny rány osudu zvládala s optimismem. Nezlomila ji ani rakovina

Celebrity pod lupou: Laďka Kozderková milovala život a všechny rány osudu zvládala s optimismem. Nezlomila ji ani rakovina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mohla se stát hvězdou muzikálů, osud však zpěvačce, herečce a bavičce vyměřil příliš málo času, a tak si ji jen zřídka můžeme připomenout na televizních obrazovkách. Naposled se objevila v několika epizodách seriálu Píseň pro Rudolfa III., který se překvapivě objevil v nabídce České televize.

Její nejznámější role je samozřejmě ve filmu Trhák, kde si zahrála sympatickou pošťačku. Občas se také na obrazovkách objeví komedie Když rozvod, tak rozvod, kde je Laďka Kozderková rázovitou pracovnicí zemědělského družstva, která si ráda vyráží na dovolenou do ciziny, a údržbu domu, kde žije, řeší dočasnými partnery, kterým byl v tomto případě pokrývač Vladimír Menšík. Určitě si ji vybavíte i ve filmech Křtiny nebo Fešák Hubert. Nepřehlédnutelná byla u v celé řadě komických scének, které za svůj krátký život stihla natočit.

Laďka Kozderková vyrostla z nezkrotného dítěte v temperamentní mladou ženu, která dělala vše naplno, jako by tušila, že bude mít málo času, aby stihla všechno, na co mají ostatní lidé celý život. Ona dostala jen 37 let, a to ještě poslední roky bojovala s vážnou nemocí.

Měla štěstí, že otec byl skladatel a dirigent a všechny tři dcery vedl k hudbě. Laďka se už velice brzy začala projevovat jako velký talent s absolutním sluchem. Měla výhodu i ve své povaze, protože netrpěla trémou. První písničku nazpívala v jedenácti letech a konzervatoř zvládla jako nic.

Jak rostla, vypadala starší, než byla, a mládenci se kolem ní začali točit tak intenzivně, že ji na vystoupení musela doprovázet maminka, aby ji hlídala.

Na přání rodičů absolvovala zkoušky na JAMU, ale do Brna se jí moc nechtělo. Když přišly nabídky ze známých orchestrů, rozhodla se studium vyměnit za dráhu profesionální zpěvačky. A začala jezdit do zahraničí.

Starostlivý otec požádal vynikajícího trumpetistu Richarda Kubernáta, aby mu na dceru dohlédl. A muzikant si to vzal k srdci a hlídal Laďku ve dne i v noci. Tak moc, že když se vrátila z turné, ohlásila rodičům, že je se svým ochráncem těhotná.

S Richardem to ale nebyla dobrá volba. Nevadil jí věkový rozdíl 25 let, ale jak brzy zjistila, Kubernát holdoval alkoholu a drogám. Kvůli dceři se snažila vztah udržet, zaplatila mu ze svých úspor i péči v Německu, kde ho postihla mrtvice, ale když se vrátil domů ze soukromé nemocnice opět opilý namol, došla jí trpělivost.

Alespoň v práci se jí dařilo a brzy se zase zamilovala do staršího partnera. Vlastimil Bedrna sice nebyl žádný svatoušek, ale s Laďkou měli oba zvláštní smysl pro černý humor a soužití stvrdili další dcerou. Oba byli také vášnivými gurmány, a i po představení si klidně doma uvařili společně nějakou delikatesu.

Měla k němu zvláštní vztah a jeho přešlapy mu velkoryse odpouštěla. Pořídila si vlastní vůz, aby na něm nebyla závislá. I přes řadu pracovních nabídek měla rodinu na prvním místě a o dcery se vzorně starala.

Do poslední chvíle věřila, že vyhraje i nad rakovinou děložního čípku. A chvíli to tak vypadalo. Operace byla úspěšná a ona dál chodila do divadla a rozdávala dobrou náladu. Jenže nemoc se jí bohužel vrátila a v mnohem větší síle. Její starší manžel ji přežil o dvacet let.

Zdroje článku: