Nejdrsnější věznice světa – Ukrajina aneb „Vítejte u nás v Kocourkově!“

Nejdrsnější věznice světa – Ukrajina aneb „Vítejte u nás v Kocourkově!“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O ukrajinské kriminalitě se asi dočtete informace, které ji popisují jako extrémně zvyšující se, a to hlavně od dob, kdy začaly rusko-ukrajinské nepokoje. Rusko tuto informaci s oblibou pouští do světa. Jak je to doopravdy? To, co v tomto díle filmový štáb s Raphaelem natočil, všechny překvapilo.

Tak jdeme poodhalit prostředí ŽITOMYRSKÉ VĚZNICE, která má pověst drsného zařízení pro vrahy a ty nejnebezpečnější zločince.

Zchátralý objekt působí opuštěně

Žitomyrská věznice vznikla na místě, kde byl za dob Sovětského svazu až do padesátých let gulag (tábor nucených prací). V areálu je tak kromě chátrající věznice i rozpadající se průmyslová zóna.

Už po příchodu do areálu, který trochu připomíná opuštěnou starou továrnu, Raphaela překvapilo úplné ticho.

V cele

Raphael šel „sedět“ do oddělení se středně těžkými zločinci, většinou s vrahy. Po osobní prohlídce a sprše ve studené vodě se dostal na velkou celu, která připomínala vzhledem starou vojenskou ubytovnu. Pokoj byl uklizený, s kovovými jednoduchými postelemi podél zdí. V místnosti bylo jen pár vězňů. Nikde žádné přeplněné cely nebyly, stejně jako nebyly ani mříže na oknech. Ve věznici byl jediný vězeň černé pleti, Johnny z Kamerunu. Právě ten dostal za úkol Raphaela seznámit s prostředím. Většina vězňů nerada mluví o svém odsouzení a pokyny dozorců se musí plnit. Jinak je zde pro hříšníky samotka, místo, kde se před časem jeden z vězňů oběsil.

Pověst o drsných poměrech věznice značně přehání. Vězni mají například večerku ve 22 hodin, ale když někdo nemůže spát, z nezamčené cely si odejde do jídelny, kde je televizor. Protiruská a proevropská politika přinesla vězňům mnohem svobodnější režim a zde té volnosti mají tolik, že to ani věznici pro vrahy nepřipomíná.

Na prohlídce areálu

V bývalé průmyslové zóně jsou dílny a zpracovává se zde dřevo. Práce je dobrovolná a za peníze. Věznice by přitom potřebovala daleko více pracujících, protože na provoz dostává málo peněz, ale podle současných zákonů nemůže vězně k práci nutit. Zajímavé je, že se vězni volně pohybují po celém areálu, mají k dispozici pily, sekery a další nástroje. U hromady dřeva Raphael našel může se sekerou, štípajícího dřevo. Ten si odpykával trest za usmrcení a rozsekání ženy sekerou.

Dozorci jsou třikrát hůře placení, než policisté a vojáci. Proto je jich minimální množství a nemohou být v tomto rozlehlém areálu všude.

Raphael navštívil i kuchyň, kde vařil šéfkuchař odsouzený za vraždu. Na jednoho vězně na den má rozpočet asi 13 Kč. To není moc možností, jak uvařit jídlo, které vězně zasytí. Vězni si nestěžují, vědí, že musí sníst to, co je na talíři.

Pozvánka k návštěvě od masového vraha

Přišel čas na návštěvu části věznice, kde jsou ti nejnebezpečnější vězni. Jedním z nich je proslulý sériový vrah, který má doživotní trest za vraždu 34 žen a dětí (nejmladšímu bylo 8 let), za jejich znásilnění a také za nekrofilii. S největší pravděpodobností zabil mnohem více žen, ale to mu nebylo možné prokázat. Raphael si s vězněm chtěl promluvit a setkal se s ním v pokoji, kde byla klec, do které drobného staříka dozorci zavřeli. Moc se mu mluvit nechtělo, ale k překvapení našeho průvodce se zmínil, že už nemá myšlenky na smrt, ale našel smysl života v manželce a dceři. Tento vyšinutý nebezpečný vrah odsouzený na doživotí si našel 26. letou Rusku, se kterou se ve vězení oženil a počal dítě. Během soukromí, které mu bylo po svatbě dopřáno ve zvláštní manželské cele, se dozorci chodili dívat, zda je nevěsta ještě živá. A přežila to. Jelena se do muže zakoukala, když ho viděla v televizi, začali si psát, a nakonec se vzali. Zrovna když byl Raphael ve věznici, přijela ho navštívit na tři dny, které byly manželům dopřány a náš investigativní novinář byl pozvaný na návštěvu.

Měli soukromí v manželské cele, stařík ožil a začal ukazovat vybavení svého hnízdečka lásky, kde kromě mikrovlnné trouby a lednice bylo také několik velkých kuchyňských nožů. Asi to nikomu nepřišlo divné.

Nejdrsnější věznice?

Špatně placení dozorci sice dělají svou práci a například kontrolují vězně, zda si nevyrobili nějaké zbraně, ale když si můžou běhat po areálu věznice se sekerou a masový vrah má po ruce nože, proč by si někdo vyráběl zbraně.

Pokud je toto místo nejdrsnější věznicí na Ukrajině, jak asi vypadají ty méně drsné. Za posledních 110 let z tohoto místa žádný vězeň neutekl.

(Zdroj: https://www.netflix.com/browse?jbv=80116922)