Celebrity pod lupou: Aťka Janoušková možná nebyla nejslavnější herečkou, ale rozhodně neupadla v zapomnění

Celebrity pod lupou: Aťka Janoušková možná nebyla nejslavnější herečkou, ale rozhodně neupadla v zapomnění
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Animovaná postavička z pohádkového seriálu Včelka Mája, které herečka propůjčila svůj hlas, ji učinila nesmrtelnou. Ona sama z takové popularity radost neměla, protože jako herečka, zpěvačka a dabérka odvedla kus práce, která byla touto postavičkou trochu upozaděná.

I s výškou pouhých 120 cm se vitální a věčně dobře naladěná žena dokázala rvát s životem a na nic si nestěžovala. Její největší trápení byla porucha růstu, se kterou se nic dělat nedalo. O otce ji připravila válka a jeho pobyt v koncentračním táboře. Ani životní láska jí nevydržela až do konce života. Elán, odvaha, vnitřní síla a schopnost najít alespoň kousky štěstí z ní udělaly oblíbenou umělkyni.

Malá žena s velkým srdcem

I přes poruchu růstu, o které věděla už od útlého dětství, byla pořád v jednom kole a milovala pohyb. V rodině, do které se narodila v roce 1930, měla hezké dětství a podporu rodičů, kteří jí dopřáli hodiny baletu i herectví.

Přestože si jako dítě nepřipouštěla, že by ji její diagnóza nějak omezovala, spolu s rodiči zkusila všechno, co by mohlo její růst podpořit. Vyzkoušela i dlouhodobé užívání mužských hormonů, ale slibovaný efekt se nedostavil a růst byl hodně pomalý. Nakonec se dokázala prosadit i s výškou připomínající dítě.

Válka jí na čas přerušila divadelní kariéru

Již během druhé světové války účinkovala v Národním divadle, ale bohužel dostala v roce 1942 vyhazov, protože její rodiče zatklo gestapo a někomu bylo trnem v oku, že by na největší divadelní scéně měla hrát dívka s židovskou krví. Nějaký čas se živila jako cizojazyčná korespondentka.

S otcem už se po válce nesetkala. Jako mnoho jiných, jeho život skončil v koncentračním táboře Dachau. Přitom původně si gestapo přišlo jen pro matku. Jak však Němci vstoupili do hezkého prostorného bytu, rozhodli se, že se jim bude hodit, a tak odvedli i otce.

Jako zázrakem se podařilo její mamince hrůzy koncentráku v Osvětimi přežít. A přežila i pochod smrti. Na dojemné setkání vzpomínala herečka malá vzrůstem, ale s velkým srdcem, celý svůj život.

Dokázala využít naplno svůj hlas

Nečekaně se nejvíce proslavila dabingem a po válce se také naplno věnovala divadlu. Po angažmá u E. F. Buriana se později vrátila do Národního divadla. Objevila se v nespočtu představení, zejména tam, kde mohla uplatnit své přirozené nadání pro tanec a zpěv. Maličký vzrůst ji sice připravil o velké dramatické role, ale o práci nouzi neměla. S výbornou znalostí francouzštiny a němčiny mohla nabídnout i něco navíc.

V roce 2009 dokonce získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Kromě nejslavnější postavičky z animovaného seriálu Včelka Mája si její hlas můžete připomenout v seriálech Příběhy včelích medvídků a Broučci.

Ani v lásce to neměla snadné

Přestože se nikdy nevdala a neměla děti, velkou lásku prožila. Zamilovala se do architekta Josefa Posledního. Atraktivní muž byl ve vztahu s Jiřinou Bohdalovou, ale po krátké známosti se rozešli. Jinak tomu bylo s Aťkou Janouškovou, která v příteli našla spřízněnou duši.

Nebylo jim však přáno spolu zestárnout a romantický vztah ukončila tragická nehoda, která jeho život ukončila ve věku 46 let. Po jeho smrti už žádný vztah nehledala, ale měla celou řadu přátel. Ve stáří se potom uchýlila do samoty a společnost jí dělaly knihy. Když pár dní nevyšla z bytu, nikoho to nepřekvapilo.

Nakonec přece jen lidé ze sousedství informovali policii a po vniknutí do bytu bylo jasné, že je herečka několik dní po smrti. Prodělala plicní embolii, nakonec jí selhalo srdce. Bylo to v březnu 2019. Za pár dnů měla naplánovanou narozeninovou oslavu, kdy by sfoukla 89 svíček.

Zdroje článku: