Bára Štěpánová alias Babeta Trefná z Ordinace

Bára Štěpánová alias Babeta Trefná z Ordinace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tato nepřehlédnutelná zrzka se proslavila postavou poněkud potřeštěné Bedřišky z Básníků. Bára později přiznala, že tuto postavu vůbec ráda nemá. To se ale nedá říct o její postavě Babety, kterou ztvárňuje v oblíbeném seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Díky jejímu charakteru si jak Bára, tak i její postava Babeta, získaly srdce mnohých diváků. 

Tato česká herečka, která jako kdyby vůbec nestárla, se narodila 13. 12. 1959 v Praze a své umělecké vlohy ukázala už v útlém věku. Od 4 let totiž hraje na klavír a zpívala v Kuhnově dětském souboru nebo dokonce v operách v Národním divadle. Její maminka byla učitelka a otec literární vědec a hudební kritik. 

Bára absolvovala hudebně-dramatické oddělení na Státní konzervatoři v Praze a po škole nastoupila do angažmá Divadla J. K. Tyla v Plzni. V 70. letech začala vystupovat v Prozatimním divadle F. R. Čecha po úspěšném konkursu v Semaforu. Převážně se objevovala v televizních filmech, jako je Slaměný klobouk. S kolegyní z Ordinace, Zlatou Adamovskou, se objevila ve filmu Lásky mezi kapkami deště nebo Pozor, vizita!

Tato herečka s jedinečným vkusem je také aktivní bojovnicí proti komunismu a v roce 1986 podepsala Chartu 77. Bára vždy nějakým způsobem vyčnívala z davu, díky čemuž má možná tolik fanoušků a obdivatelů. V roce 1990 působila krátce jako členka týmu tehdy nově zvoleného československého prezidenta Václava Havla. Bára si dokonce od herectví občas odskočí i k moderování. V minulosti uváděla pořad Trní nebo Cestománie.

Bára s manželem, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V roce 2009 se vdala za dlouholetého partnera Miroslava Barabáše, se kterým má dceru Dominiku. Ovšem nedávná pandemie koronaviru zasáhla i tuto herečku. A to zejména po finanční stránce.

„Ve chvíli, kdy máte starosti, víte, že přijdou složenky, a uvědomujete si, že nemáte na zaplacení, těžko můžete relaxovat. Hlava si neodpočine. Pořád si říkáte: Jak to zvládneme?"

svěřila se týdeníku Sedmička hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Nyní si ale herečka může oddychnout, jelikož začalo natáčení seriálu. „Já jsem absolutně šťastná! Nejenže mě moje práce baví, ale také mě živí. Jsme rádi, že zase můžeme hrát, jelikož pro nás to bylo opravdu tak, že jsme ze dne na den přišli o všechny příjmy," vylíčila nejen pocity vlastní, ale i svých kolegů.

Víte ale, že Báře původně byla nabídnuta v Ordinaci v růžové zahradě zcela jiná role?

„Babeta nebyla první nabídka z Ordinace. Před lety mi nabídli epizodní roli prostitutky. Tu jsem rázně odmítla a přemýšlela jsem, proč mě lidi takhle berou, proč si myslí, že jsem taková rázná a od rány, ženská, která má všechno na háku. Lidi vás prostě soudí podle toho, jak vypadáte, samozřejmě taky podle rolí, které jsem hrála.“

A pro Nova Plus dodala: „Když přišla nabídka na Ordinaci, měla jsem z toho strašně velkou radost. Pamatuju si i na první schůzku, protože tehdy byla s kreativní producentkou Lenkou Hornovou. Mě vlastně tehdy potěšilo to, že ona vlastně tu postavu vykreslovala tak, aby trošičku připomínala sestru Huňkovou, kterou v Nemocnici na kraji města hrála Iva Janžurová.

Takže myslím, že v začátcích Babety to tak opravdu bylo, že tam byla i ta legrace. Ona v něčem byla jako tak úsměvná, ale nebyla taková třeskutá, jako že by to byla sitcomová postava – to ne. Takže jsem z tý Babety měla strašně velkou radost."

 

Zdroj: