Aristokratka ve varu si našla cestu na obrazovky a Kostka zažije uragán v podobě okouzlující Simony Lewandovské

Aristokratka ve varu si našla cestu na obrazovky a Kostka zažije uragán v podobě okouzlující Simony Lewandovské
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud patříte mezi příznivce českých komedií, určitě si vychutnáte další osudy postav, které se zrodily podle knižní předlohy kastelána Evžena Bočka, jenž do důvěrně známého prostředí starého zámku pozval skvělou společnost.

Hrabě Frank Kostka (Hynek Čermák) a jeho žena Vivien (Tatiana Dyková) se s dcerou Marií (Yvona Stolařová) už pevně usadili na zámku Kostka. Život jim však každý den připravuje nové nástrahy a bydlení v sídle předků není zdaleka tak romantické, jak by se mohlo zdát. Všichni se snaží udržet v chodu rodinný majetek, ale dluhy se hromadí a rekonstrukce zámku se zdá být nekonečná.

Zájem o Mariinu kletbu, která dříve přitahovala turisty, slábne a s ním i finanční příjmy. Frank se tak potýká s problémy s výplatou věrné hospodyně paní Tiché (Eliška Balzerová), která si i nadále dopřává ořechovku, hypochondrického údržbáře Krásy (Pavel Liška) a kastelána Josefa (Martin Pechlát), jehož averze k turistům je každým dnem silnější.

Vše se ale změní s příchodem mladé a temperamentní Denisky (Simona Lewandowska). Deniska se na zámku nudí a hned si s Maxem (Zdeněk Piškula), šlechticem z vedlejšího zámku Hvězda, padne do oka. To vzbudí žárlivost Marie a mezi dívkami se vyostřuje napětí.

První film Poslední aristokratka bodoval v roce 2019 v českých i slovenských kinech, kam na něj přišlo více než 560 tisíc diváků. V televizi jej poté s odstupem vidělo v premiéře přes dva miliony diváků. Pokud patřite mezi znalce knižní předlohy, možná i vám chyběla postava Denisky, která v knižní předloze Evžena Bočka pořádně rozvíří prach usedající na zámecké zdi i jejich osazenstvo.

V pokračování s názvem Aristokratka ve varu už o sobě dá Deniska vědět. Děj Aristokratky ve varu se ze zimního období posunul do jarního. Při natáčení vánoční Poslední aristokratky celý štáb mrzl, proto bylo rozhodnuto, že druhý film se posune do jarního období a bude se točit i o Velikonocích.

Jak však všichni brzy zjistili, na hradech a zámcích je v tu dobu stále velmi sychravo. Navzdory tomu režisér a scenárista Jiří Vejdělek doufá, že při sledování filmu budou mít diváci hřejivý pocit.

Osvěžení přinese do děje kromě Denisky (Simona Lewandowska) také Šváb z hygieny (Tomáš Jeřábek) a jeho přítelkyně Vostrá (Petra Nesvačilová). A objeví se i nějaké to překvapení navíc!

Příznivci seriálu Zlatá labuť si vychutnají i druhou tvář herečky Simony Lewandowské v roli Denisky. Zatímco v seriálu je v roli Aleny spíše bezradná a zranitelná, Deniska bude mít ve všem jasno.

Rozhovor se Simonou, která představila svou postavu

Simona Lewandowska
Simona Lewandowska | Zdroj: Zuzana Panská / Falcon

Kdo je Deniska? Co způsobí svým příchodem na zámek? 

Deniska je takový bezprostřední narušitel na zámku Kostka. Je tam na ni trochu nuda, tak si zábavu vymýšlí sama. A tou svou bezprostředností tam pořád bourá hranice. Ale to je dobře, protože je důležité bourat hranice. Dělá prohlídky, kde vykládá nesmysly, prášky tam sjede údržbáře a nevěstu, nechtěně donutí Marii na ni žárlit, když se skamarádí s Maxem, Krásu a Josefa oškube o peníze v kartách a udělá tam trochu chaos i s klientelou. Není blbá, i když to všichni tvrdí, jenom si špatně pamatuje jména a čísla.

Jaká scéna je pro vás nezapomenutelná?

Točili jsme takovou vtipnou scénu, kde jsme měli reagovat na zvuk pušky a Jirka Vejdělek do toho říkal: „Míří na vás puška, míří na nás puška… a výstřel!“ A to bylo hodně bizarní, jak jsme se všichni schovávali za závěsy, abychom se tam vysmáli, a pak se vrátili zpátky před kameru. Nebo když jsme natáčeli jednu taneční scénu se Zdeňkem Piškulou, tak jsem zrovna měla příšernou kocovinu, na to taky budu ráda vzpomínat.

Jak probíhaly zkoušky na tuhle taneční scénu? Bylo to náročné? Působíte tam jako profíci!

Náročné to nebylo, jen trochu rychlé, takže se mi ze začátku trochu zavařovala hlava. Bylo štěstí, že jsem to nemusela tančit ve velkých těžkých botách, které jako Deniska nosím. Měli jsme tam zvedačku, při které jsem Zdeňka na zkouškách skoro pokaždé kopla do hlavy.

Jak se vám nastupovalo do rozjetého projektu, navíc s vědomím, že diváci Denisku už očekávají?

Bylo to příjemnější tím, že to byla už zaběhlá parta, takže jsem se mohla jenom začlenit a nemusela jsem se tolik spoluúčastnit na seznamování. A vlastně jsem si ani neuvědomovala ten nátlak z očekávání diváků. Před natáčením jsem sice byla trochu nervózní, ale pak za mnou přišel pan Boček a řekl mi: Tak hodně štěstí, tohle je ústřední postava, nesmíte to pokazit, víte to? A tím jsem se teprve vystresovala.

A jaká pro vás byla spolupráce se staršími zkušenějšími kolegy?

Bála jsem se toho, že se budu třeba stydět, nebo že si nějak budu muset získat jejich pozornost, ale oni byli hrozně otevření, což bylo moc příjemné.

Co se vám na vaší postavě líbí? Měla jste prostor si na ní něco pozměnit? 

Mně Jirka neříkal direktivně, jak to má vypadat. Vycházeli jsme ze sebe navzájem úplně organicky, takže jsme si vlastně nemuseli ani nic vysvětlovat nebo obhajovat. Líbí se mi, že je bezprostřední, takže jsem měla daleko víc možností, co dělat. Ale stejně většinu vtípků, které tam jsou navíc, vymýšlela Yvonka Stolařová.

Četla jste knižní předlohu? 

Četla jsem první díl, ten mě bavil. A když jsem měla jít na kamerové zkoušky na Denisku, tak jsem začala číst druhý, ale zapomněla jsem tu knížku ve vlaku. Pak už jsem se k ní nevrátila a po domluvě s Jirkou jsem si řekla, že budu hrát spíš intuitivně než podle předlohy.

Pechlát ve filmu
Pechlát ve filmu | Zdroj: Zuzana Panská

Tvůrci natáčeli stejně jako minule zejména na zámku Milotice na jihu Moravy, kde celá Aristokratka vznikla a kde už se stala i součástí prohlídek. Spisovatel Evžen Boček je totiž právě zde kastelánem.

Samozřejmě to byla první volba. Kromě puncu autenticity jsou pan Boček a jeho žena úžasní hostitelé a ve všem nám vyšli vstříc. Nemohli jsme si vybrat lépe,

objasnil režisér snímku Jiří Vejdělek to, proč se natáčelo právě na tomto zámku. Dalšími lokacemi potom byly zámky v Lemberku a v Rájci nad Svitavou.

Snímek Aristokratka ve varu vstupuje na Voyo 19. dubna 2024.

Zdroje článku:
  • Press kit Falcon,
  • Press Kit TV Nova,
  • Autorský text