Ano, šéfe!: Padesát jídel, jedna chuť. Zdeněk Pohlreich a jeho nejnovější kuchařský očistec
Reakce k článku
Podělte se o svou reakciZdeněk Pohlreich míří na jih
Právě způsob, jak „hospodu u cesty“ vylepšit, si vzal ve své další misi na starost Zdeněk Pohlreich. Vyhlášená zájezdní hospoda, kam chodily stovky lidí, najednou zela prázdnotou… Co s tím, a hlavně, co podávat, aby se těm, kdo si zajedou, takové prodloužení cesty vyplatilo? Provozovatel přiznal, že v současné době jeho podnik drží nad vodou dělníci ze staveb a musí držet ceny dole. I dvacetikoruna navíc by mu hosty odradila a zajeli by jinam.
Když podnik živí dělníci a menu praská ve švech
Provozovatelka restaurace, Jana Lukšanová, vysvětluje:
Do pořadu nás přihlásil Ludvík, můj partner. Nejdřív jsem si myslela, že se zbláznil, ale asi ne.
Ludvík Friebel dodává:
Od covidu se v gastronomii situace velmi změnila, zhoršila. Vedla kolem nás silnice, teď se tu staví dálnice. Takže v poledne sem chodí dělníci na oběd, večer nezastaví nikdo.
Na menu je minimálně padesát věcí, z toho osm různých řízků. To je hodně,
komentuje Zdeněk.
Co si objedná?
Tady mají všechno, ale statkářsky to nevypadá vůbec. Jen ta židle pamatuje, když se tu jezdilo s formanskými povozy.
Šéfova sprcha a kuchyň pod palbou
V kuchyni mají ze Zdeňkovy objednávky radost.
Jsou to oblíbené věci,
říkají. Jenže Zdeněk brzy zjistí, že všechna jídla chutnají stejně a vypadají podobně.
Je to všechno hrozně upražené. A všechno chutná stejně… Proč by měl někdo motat cop z vepřové panenky?
A když přijde na maso s ananasem, neodpustí si ironii:
Abychom byli opravdu Jihočeši, mělo by se to jmenovat Hawaii.
V kuchyni shrne své dojmy:
Všechno má podobnou chuť, chtělo by to pestřejší. Všimli jste si vůbec, že je venku napsáno, že je to jihočeská restaurace? Tak proč tortilla?
Tvrdá slova a tvrdá pravda
Ludvíku, to je ostuda nechat se živit od ženy,
poznamená Zdeněk po rozhovoru s provozovateli. Hospoda sice vydělá na základní provoz, ale dál už nic.
S tou hospodou jste tak zestárli, že nevnímáte, co se děje kolem vás. Cenová politika je hrozná, ale jestli tu chcete mít perspektivu, musíte se zamyslet, jestli hosté odsud odcházejí s chutí se vrátit. Vy tu máte napsáno, že jste jihočeský restaurant, ale velké h@@@o. Zachránit vás může jediná věc – dobré jídlo.
Zátěžový test, chaos i naděje
Zdeněk se vydává na kontrolu kuchyně. Lednice jsou v pořádku, ale kvalita pokulhává.
Jsou mizerné přípravy. Okolo sebe musíš mít pořádek. Mrdník ti hlavu zacpe a jsi v p@@eli,
nebere si servítky. Doporučí majitelům, aby dali zázemí do pořádku a zjednodušili menu. Hosté mezitím hodnotí:
Dá se to,
říkají, což Zdeněk považuje za nejhorší verdikt.
Veganská tortilla se taky nesetkala s úspěchem,
glosuje s úsměvem.
Šéfova poslední rada
Já vám pomůžu, i kdybyste nechtěli,
usmívá se Zdeněk a bere tým na návštěvu do restaurace U Jiskrů, kde všechno funguje. Ukazuje jim, že jídla musí být jednoduchá jako žebřík — jasná, srozumitelná a chutná.
Jak to nakonec s touhle hospodou dopadne? To se ukáže v závěrečném díle nové série.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci