Hrdinka seriálu Anatomie života trpí tranzitorní globální amnézií

Hrdinka seriálu Anatomie života trpí tranzitorní globální amnézií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nevíte, kde mám zaparkované auto? Tuto větu v mnoha podobách zopakovala primářka Marta Dostálová snad všem zřízencům své nemocnice, kteří se o ni starali, a to dokonce několikrát. Vlastně to byla jediná myšlenka, kterou si byla schopná zapamatovat. Postihla ji totiž náhlá porucha paměti způsobená dlouhodobým stresem. Co se primářce přihodilo?

Marta v podání Ani Geislerové je sebevědomá, nepřístupná a na pohled spíše bezcitná velitelka celého týmu traumatologie, kterou nemůže na zem srazit nic. Jak se ale často říká, zdání klame. I člověk citově jinak nedotknutelný, má svá slabá místa. A to je i případ Marty. Stojí před rozvodem se svým manželem, který se svou novou přítelkyní čeká dítě, a tak spěchá s odstěhováním se k ní. Dostálové zbyl akorát pes. To by byla velká rána pro každou ženu. Marta se s tím vyrovnala po svém, takže o tom nikdo z jejích kolegů neměl ani ponětí, odnesla to ale její psychika. Zrovna při tiskové konferenci začala ztrácet koordinaci, stala se nepřítomnou, mluvila z cesty a neměla ponětí, na co se jí novináři ptají. Jediné, co při vyšetření a následné hospitalizaci řešila, bylo její auto. Dokola se všech v krátkém časovém odstupu znovu a znovu ptala, jestli nevědí, kde má zaparkované auto. Naštěstí se brzy vzpamatovala a hned, jak se jí vrátila paměť, našla i svou formu a okamžitě honila zaměstnance do práce. 

Tranzitorní globální amnézie

Stojí před rozvodem se svým manželem, který se svou novou přítelkyní čeká dítě, a tak spěchá s odstěhováním se k ní.

Krátkodobá ztráta paměti je nečekaný stav, kdy si člověk najednou nevybavuje vzpomínky z předchozích dnů či týdnů. Je zmatený, nepřítomný a ztrácí své schopnosti a dovednosti. Jedná se o náhlou mozkovou příhodu, která má ale vratný charakter. Člověk se tedy dříve nebo později rozpomene a dostane se znovu do své psychické kondice. Příčinou většinou bývá nějaký úraz, šok či stresor, kterému je postižený vystaven.