Vykrást cizí nápady, zesměšnit je a spojit je do filmu s hvězdným obsazením – Žhavé výstřely patří k filmovým lahůdkám

Vykrást cizí nápady, zesměšnit je a spojit je do filmu s hvězdným obsazením – Žhavé výstřely patří k filmovým lahůdkám
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobře natočených parodií moc není, ale film Žhavé výstřely se Jimovi Abrahamsovi povedl. Svou zásluhu na úspěchu má určitě především Charlie Sheen, který dokázal zahrát i tu nejbizarnější scénu a nehnout ani brvou. Ve filmu s ním zdárně dokázala držet krok Valeria Golino.

K dokonalosti filmu chybí snad jen herec Leslie Nielson, kterému byla nabídnuta role zmateného admirála Bensona, ale hvězda série filmů Bláznivých střel už usoudila, že ztřeštěných komedií natočila dost.

Američané mají trošku jiný styl natáčení parodií než Britové, kteří si vybírají známe filmové pasáže a zdobí je svým suchým humorem. V americkém stylu si tvůrci vyberou vhodnou scénu a překroutí ji do absurdity. Scéna tak na první pohled vypadá jako remake, ale ve výsledku nenechá na původní scéně „jednu nit suchou“. To právě ve Žhavých výstřelech naprosto geniálně předvádí Charlie Sheen, který si pěkně vystřelil z Toma Cruise a jeho role v Top Gunu. Podobné taškařice, které diváky nenechají vydechnout, vytvořil Mel Brookce v sérii Scary Movie.

Natočit dobrou parodii není zase tak velká legrace, a především je nutné si vybrat jako předlohu velice vážné a pravdivé scény. Už několik režisérů se snažilo zesměšnit Jamese Bonda, ale nikdy to úplně dobře nevyšlo, protože sám Bond se zase tak vážně nebere.

Jim Abrahams měl při výběru Top Gunu šťastnou ruku, protože Tom Cruise vždy a za každou cenu své filmové postavy hraje bez náznaku humoru. A Charlie Sheen je jeho opakem. Je nedisciplinovaný a až donedávna bral život jako jeden velký mejdan. To, že s vážnou tváří dokáže divákům servírovat jednu humornou scénu za druhou, nakonec předvedl v oblíbeném a často reprízovaném seriálu Dva a půl chlapa, který ho proslavil po celém světě, a přitom tam tak trochu hrál sám sebe.

Kromě Sheena je ve Žhavých výstřelech celá řada méně známých komiků, kteří si svorně oblékli uctívané uniformy amerických pilotů a předvedli před kamerou pěkně žhavou show.

Úspěch parodie byl tak velký a nečekaný, že se diváci za dva roky dočkali pokračování. Tentokrát si filmaři posvítili na dalšího bezchybného filmového hrdinu – na Ramba.

Charlie Sheen
Charlie Sheen | Zdroj: FTV Prima

Zajímavosti

Film Žhavé výstřely byl komerčně úspěšný a celosvětově vydělal přes 181 milionů dolarů. Byl dobře přijat diváky a stal se jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 1991.

Natáčelo se na několika místech, včetně Kalifornie, Arizony a Nevady. Různorodá prostředí přispívají k autentickému vykreslení vojenských základen a vzdušných soubojů.

Scénář prošel několika revizemi, než se dostal do finální podoby. Scénáristé si dali záležet na tom, aby humor byl ostrý, parodie přesné a příběh plynul hladce.

Soundtrack k filmu získal pozitivní recenze za výběr chytlavých a nostalgických melodií. To dále zvyšuje komediální hodnotu filmu a umocňuje celkový zážitek ze sledování.

Valeria Golino tvrdí, že scéna, ve které chytá olivu vyskočenou z pupíku, byla vytvořena bez triků.

Letadlová loď, na které se film odehrává, je ve skutečnosti dřevěná paluba postavená na okraji útesu v opuštěném zařízení Marinelandu. Film byl natočen pod úhlem, díky kterému paluba vypadala jako loď na moři.

V roce 1991 byl tento humorný snímek vybrán pro britské královské filmové představení, kterého se zúčastnila královna Alžběta II.

Některé z upoutávek na film žertem tvrdily, že roli Saddáma Husajna hrál on sám.

Během scény s heliovou dýmkou míru je většina indiánských dialogů tvořena pouze názvy měst a obcí v Minnesotě (Owatonna, Mendota, Orono atd..).

Film je ve vysílání 7. 6. večer na Prima COOL.

Zdroje článku:
  • imbd.com,
  • csfd.cz,
  • Autorský text,
  • Lidové noviny Roč. 36, č. 134 / David Lancz