Zajímavosti o Zápisníku jedné lásky: Hvězdy filmu se zpočátku nemohly vystát

Zajímavosti o Zápisníku jedné lásky: Hvězdy filmu se zpočátku nemohly vystát
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zápisník jedné lásky lze bez rozpaků označit za jedno z největších romantických dramat všech dob. Nezáleží na tom, kolikrát jste ho viděli, stejně musíte pokaždé sáhnout po krabici s kapesníčky, abyste otřeli slzy dojetí. Znovu to budete moci udělat 26. srpna ve 21:50 nebo 28. srpna ve 14:35 na ČT1.

Za každou velkou láskou je velký příběh

Romantický příběh vypráví o tom, jak se nemajetný, ale sympatický venkovský mladík Noah zamiluje do krásné Allie z bohaté městské rodiny a dá jí poprvé v životě poznat pocit svobody. Sociální rozdíly a dívčini nepřející rodiče je však hrozí rozdělit. Jsou všechny letní lásky odsouzeny k zániku? Nikdo přece neví, co bude zítra. Dojemné vyprávění o oddanosti, kterou nezničí ani léta odloučení, ani závažná nemoc, to je Zápisník jedné lásky, film natočený roku 2004 podle nejprodávanějšího románu Nicholase Sparkse. Ten je nicméně založen na skutečnosti, konkrétně na příběhu prarodičů Sparksovy tehdejší manželky Cathy, kteří spolu strávili více než 60 let.

Rachel McAdams a Ryan Gosling
Rachel McAdams a Ryan Gosling | Zdroj: © Česká televize

Nadčasové romantické drama

Nikdo tehdy nečekal, že se The Notebook, jak se film jmenuje v originále, stane kasovním trhákem a jedním z těch věčných příběhů, které se trvale zapíšou do našich srdcí, nebo že z herců Ryana Goslinga a Rachel McAdamsové učiní jeden z nejoblíbenějších hollywoodských párů na plátně i mimo něj. Nikoho to nepřekvapilo víc než herce samotné a také režiséra filmu, Nicka Cassavetese. Na rozdíl od fanoušků věděl z první ruky, že tyhle dvě hvězdy na začátku natáčení jen stěží vydržely vedle sebe, navzdory oslnivé chemii.

Později spolu začali chodit, ale zprvu jeden s druhým vůbec nevycházeli. Bylo to mezi nimi dokonce tak špatné, že Gosling chtěl nechat McAdamsovou přeobsadit. Režisér jim dopřál, aby se vyřádili a vykřičeli ze svých frustrací. Zbytek natáčení pak neprobíhal zcela hladce, ale určitě o něco lépe. Napětí se evidentně proměnilo ve vášeň. Herci tvořili pár tři roky, než se v roce 2009 (ne poprvé, ale už definitivně) rozešli. Zůstali ale přáteli.

Na místě Rachel mohla být Britney Spears

Rachel McAdamsová měla na přípravu ke konkurzu vlastně jen pár hodin. Scénář k filmu obdržela večer před konkurzem, a když si v něm četla, nekontrolovatelně přitom vzlykala. Mezi další herečky, které o roli Allie usilovaly, patřily Ashley Judd, Britney Spears, Reese Witherspoon a Jessica Biel. Rachel nakonec vyhrála i díky skvělé chemii, která panovala mezi ní a Ryanem.

Jedna z nejslavnějších filmových scén
Jedna z nejslavnějších filmových scén | Zdroj: © Česká televize

Ryan Gosling uspěl, protože nebyl hezký

Také cesta Ryana Goslinga k roli byla poněkud bizarní. Režisér ho obsadil proto, že nebyl hezký. Doslova mu oznámil: „Chci, abys hrál tuhle roli, protože nejsi jako ostatní mladí herci tam venku v Hollywoodu. Nejsi hezký, nejsi cool, jsi jen obyčejný kluk, který vypadá trochu praštěně.“ Ten Ryan Gosling, po kterém prahnou všechny ženy světa, se zřejmě zrodil až později. Kvůli filmu navíc nosil hnědé kontaktní čočky, protože James Garner, představitel staršího Noaha, měl hnědé oči, zatímco Ryanovy jsou ve skutečnosti modré.

Zdroje článku: