Batesův motel je seriálové pokračování nejoceňovanějšího hororu všech dob

Batesův motel je seriálové pokračování nejoceňovanějšího hororu všech dob
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Legendární Hitchockovo Psycho (1960) se dočkalo svého soudobého pokračování. Ujal se ho režisér Carlton Cuse, který příběh Normana Batese rozvinul v pěti sériích.

Remaky originálu spíše pro ostudu

Jako každé jiné význačné dílo se i Psycho dočkalo mnoha remaků. Některé se snažily sledovat originál záběr po záběru, jiné se od původního oprostili více. Ten nejidentičtější byl uveden v roce 1998 režisérem Gusem Van Santem. Největší hodnotou tohoto filmu je hlavní herec Vince Vaughn, který majitele motelu ztvárnil zkrátka dokonale. O přímé pokrařování se pokusilo Psycho II (1982). Bates je po více než dvou dekádách propuštěn z psychiatrického ústavu a jak zřejmě očekáváte – náhle začne přibývat násilných úmrtí. Navíc po něm pátrá sestra ženy, kterou v originále zavraždil ve slavné sprchové scéně. Ani tento pokus o reinkarnaci filmu ovšem nevyšel, laťka je nastavena příliš vysoko. Tvůrci se ale nezvdali a po třech letech dorazil do kin i třetí díl. 

Norman Bates zamlada

Seriál Batesův motel se však tentokrát zaměřuje na události, které předcházely dramatické smrti mladé Marion. Snaží se ztělesnit Batesův mladší charakter dle knižní předlohy Roberta Blocha, přináší ale nečekanou změnu. Děj je přenesen do současnosti. Zachována není ani původní lokace motelu, ale přesouváme se do přímořského městečka White Pine Bay. Norma Batesová nedávno ovdověla a z manželovy pozůstalosti koupila malý motel. Společně s šestiletým synem se zde pokouší začít nový život. 

Brzy se ukáže, že prosluněné městečko s sebou pro Normu a Normana přináší mnoho problémů. Motelu hrozí zborcení kvůli stavbě silničního obchvatu. Oba se seznamují s místními, Norma se připlete do neblahé společnosti a konečně – v mladém Normanovi se začínají projevovat zvláštní zákoutí jeho mysli. Do motelu se navíc nastěhuje Normin násilnický bratr. Díky těmto okolnostem jsou si matka se synem stále bližší, což zanedlouho přeroste v až toxický vztah. Normana poznamená jakákoli absence jeho matky, během dospívání si pěstuje obsesivní závislost, a to už nemá daleko k vraždám. 

Během pěti sérií, každé po deseti dílech, sledujeme prvotně sympatický vztah této dvojice, který ovšem dojde až ke zrození zrůdy, kterou známé z Psycha. Poslední série koresponduje s Hitchcockovým počinem, a tak nás seriál plynule dovede k onomu odhalení prazvláštního tajemství Batesova motelu. Divák nepřestává být ohromen, seriál dostál pověsti původního Psycha, za což z velké části vděčíme dvojici hlavních hrdinů. Freddie Highmore jako Norman a Vera Farmiga v roli jeho matky si během pěti let vysloužili desítky nominací na ocenění za brilantní herecké výkony. 

Je to poutavý příběh o lidské psychice, pro milovníky Psycha povinný.