Vražda v Orient expresu (2017): Nové zpracování slavného detektivního případu

Vražda v Orient expresu (2017): Nové zpracování slavného detektivního případu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Novou adaptaci slavného detektivního příběhu Agathy Christie natočil Kenneth Branagh, který se sám pasoval do hlavní role výstředního detektiva. Vytvořil tak patnáctou verzi slavného Belgičana, mezi jehož nejznámější ztvárnitelé patří David Suchet nebo Peter Ustinov.

Příběh začíná v Turecku a Hercule Poirot je na dovolené, když je náhle povolán do Londýna. Ocitá se tak v Orient expresu a cestuje se skupinkou podivných lidí. Během cesty je jeden z pasažérů zabit a Poirotovi nezbývá než všechny podivíny vyslechnout. Brzy zjišťuje, že podezřelí jsou všichni a přitom nikdo.  

Natáčet se začalo v roce 2016 a natáčení probíhalo v několika evropských zemích, zejména v Anglii, Francii, Turecku, Švýcarsku a také na Novém Zélandu.

Branagh je ceněný režisér a jeho filmy jsou vždy velmi kvalitní. Pro Vraždu v Orient expresu to platí neméně. Autentická lokomotiva a vagóny slavného vlaku byly vytvořeny v britském studiu. Vagóny byly umístěny na tzv. kardanové hřídeli, aby bylo možné imitovat vratký pohyb vlaku, a na okna byla promítána natočená evropská krajina. Branagh vnesl do Poirota více barevnosti, svěžesti a pestrosti, ale přitom nenarušil atmosféru, kterou ve svém díle Agatha Christie popisuje. 

Snímek nabízí opravdu hvězdné obsazení. V rolích podezřelých si zahráli Judi Dench, Olivia Coleman, Penelope Crúz, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Josh Gad, Johnny Depp, Leslie Odom jr., Derek Jacobi, Willem Dafoe či baletní hvězda Sergej Polunin. Herci se spolu skvěle doplňují a zároveň žádný z nich nevyniká příliš. Herecký koncert je završen závěrečnou scénou, kdy Poirot přichází k podezřelým ke stolu, kde jsou sestaveni podobně jako na fresce „Poslední večeře“ od Leondarda da Vinciho.

Celkovou atmosféru filmu doplňuje výrazná dramatická znělka, kterou složil společně s režisérem filmu Patrick Doyle. Závěrečnou skladbu „Never forget“ nazpívala Michelle Pfeiffer.

 Ač fanoušky klasického Hercule Poirota může modernější a vizuálně propracovanější verze Vraždy v Orient expresu rušit, Kenneth Branagh vytvořil bezesporu kvalitní filmařské dílo.  

Zdroj: autorský text