Vladimír Čech: Jako moderátora známého soutěžního pořadu ho nikdo nepřekonal

Vladimír Čech: Jako moderátora známého soutěžního pořadu ho nikdo nepřekonal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Až do okamžiku, než se na obrazovkách televize objevil soutěžní pořad Chcete být milionářem?, si většina diváků neuvědomila, jak moc dokáže osobnost moderátora ovlivnit tento zábavný televizní formát.

Televizní soutěže pro diváky jsou oblíbenou zábavou a u nás mají tradici. Dnes už sice originální českou tvorbu z obrazovek téměř vytlačily české verze zahraničních formátů, ale čas od času se najde pořad, který se na obrazovkách dokáže dobře zabydlet.

Nejvyšší výhra v oblíbené soutěži s milionovou sledovaností

Patři mezi ně i Chcete být milionářem? podle britského originálu Who Wants to Be a Millionaire?. Charakteristickým rysem soutěže byla možnost dosažení velmi vysokých výher v řádu milionů. Soutěžící v průběhu soutěže odpovídal na 15 otázek se vzrůstající náročností, přičemž vždy vybíral ze čtyř variant odpovědí tu správnou. Určitě praktická byla i možnost soutěž kdykoliv ukončit a odnést si vyhranou částku.

Právě před pár dny jsme si připomněli smutné výročí úmrtí Vladimíra Čecha, který už navždy s tímto pořadem zůstane spojený. Charismatická osobnost moderátora s příjemným hlasem a špetkou humoru na odlehčení dokázala ve studiu divy. Celý národ si šarmantního Vladimíra Čecha zamiloval a všechny zaskočila jeho předčasná smrt v jedenašedesáti letech, kdy prohrál boj s rakovinou.

Teprve poté, co se proslavil jako moderátor Milionáře, se o něm psalo jako o synovi televizní hlasatelky Hedy Čechové, která na jeho výchovu byla sama poté, co opustila jeho otce kvůli závislosti na alkoholu. Nechtěla, aby syn vyrůstal v prostředí, které by mu škodilo.

záběr ze soutěže
záběr ze soutěže | Zdroj: TV Nova

Vladimír Čech vystudoval DAMU a po škole nastoupil v ostravském studiu ČST, které musel z politických důvodů opustit. Bylo mu dovoleno pracovat v rádiu a na divadle. To je zřejmě důvod, proč se nedočkal žádné osudové filmové nebo seriálové role.

Po revoluci se aktivně zapojil do politického života a konečně mohl bez omezení pracovat. Jeho hlas byl velice příjemný, a proto často dostával roli vypravěče v televizních filmech a uplatnil se v dabingu.

Popularita spojená s moderováním pořadu Chcete být milionářem? zaskočila i samotného moderátora. V pořadu byl od roku 2000 do podzimu 2003. Po něm se v moderátorském křesle vystřídali Martin Preiss, Ondřej Hejma a Marek Vašut, ale žádný z nich už nedával pořadu tu potřebnou „přidanou hodnotu“ jako Čech.

Svůj velký sen, tedy zahrát si opravdu velkou roli ve filmu, si už bohužel splnit nestihl. Ze strany českých režisérů o něj zájem nebyl a spíše se mu ozývaly zahraniční produkce. Připomenout si ho můžeme alespoň v několika epizodách seriálu Vyprávěj.

Zdroje článku: