Seriál psaný srdcem: Jirka, Barča, Jitka a další školou povinní se vrací na konci května

Seriál psaný srdcem: Jirka, Barča, Jitka a další školou povinní se vrací na konci května
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Autorka seriálu Markéta Zinnerová odvedla v tvorbě pro děti kus poctivé práce bez ohledu na dobu, ve které tvořila. Pro celou její tvorbu platí, že se uměla trefit do noty dětem i dospělým a svou práci postavila na mezilidských vztazích.

Z její tvorby si určitě vybavíte pohádku O štěstí a kráse nebo Elixir a Halibela. Dětem se líbili Indiáni z Větrova a k obrazovkám dokázala připoutat děti i dospělé seriály Tajemství proutěného košíku a My všichni školou povinní.

Málo se ví, že se Markéta Zinnerová musela vyrovnat ve svém životě s velkou ztrátou, když jí zemřela tříletá dcera Pavlínka. Právě kus své bolesti promítla i do scénáře filmu Den pro mou lásku, kde dokázala Marta Vančurová v roli matky nemocné Marušky (Sylva Kamenická) rozplakat u obrazovek nejednoho diváka.

Své dceři věnovala i knihu Princezna z třešňového sadu, která patří do zlatého fondu knih pro děti.

Pravdivost tvorby Markéty Zinnerové spočívala i v tom, že si zapisovala výroky svých dětí. Kromě Pavlínky měla i dva syny. Hodně ze života obyčejných lidí se dozvěděla i na dráze, kde pracovala v mládí jako vlaková průvodčí.

učitelský sbor
učitelský sbor | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Seriál My všichni školou povinní psala autorka s myšlenkou o potřebě porozumění a slušnosti. Psala ho rok a půl a s hrdiny prožívala jejich osudy a sdílela radosti i smutek. Mnoho postav vytvořila scenáristka podle lidí, které znala. Třeba postava elektrikáře v podání Karla Augusty byla ze života. Svou předlohu měla i postava školníka, kterou hrál Vladimír Menšík. Všichni byli nadšení, že roli vzal, přestože se zdravím už dost bojoval.

Celý seriál by nebyl tak divácky úspěšný, kdyby neměl dobrého režiséra. Podle Markéty Zinnerové odvedl Ludvík Ráža skvělou práci a obdivovala jeho trpělivost s dětskými herci i smysl pro detail. Spolupracovalo se jim dobře, protože oba měli k práci podobný přístup. Dokonce se bez problémů dohodli i na obsazení a nemusela si prosazovat herce, které v roli viděla už v okamžiku, kdy na scénáři pracovala. Takovým příkladem byl třeba Miroslav Vladyka jako Karfík, který byl obrazem autorčina matikáře z gymnázia, kde studovala.

Karfík / Miroslav Vladyka
Karfík / Miroslav Vladyka | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

V postavě Jirky Olivy se odrazil autorčin syn Pavel, který byl trošku jiný než ostatní děti. Učitelka Hajská se zrodila na základě poznámek citovaných v notýsku prvňáčka – syna autorky scénáře. Barča byla původně v mysli scenáristky vyčouhlá holka, ale když na castingu zazářila Míša Kudláčková, stal se z Barči „mrňous“.

V roli Marie Joklové Jiřina Bohdalová ukázala, že stejně dobře jako bláznivé a komické ženy dokáže naprosto věrohodně zahrát i životem zkoušené ženy, které má každý ve svém sousedství a které jsou hrdinkami, aniž by to někdo ocenil.

Daně Vávrové, představitelce Moniky, která hrála žákyni 8. třídy, bylo v době natáčení 17 let, podobně jako stejně starému Zbyňkovi Honzíkovi, představitel Luboše Olivy. Milanu Šimáčkovi bylo v době natáčení 11 let, ačkoliv hrál žáka 1. třídy, Janě JanatověMichaele Kudláčkové pak bylo 16 let, přestože si zahrály žákyně 8. ročníku. Osmáka si zahrál i 20letý Michael HofbauerRegina Zahradníková-Řandová ztvárnila studentku základní školy, přestože jí bylo v době natáčení již 17 let.

V průběhu natáčení zemřela představitelka učitelky Zmatlíkové Dana Medřická. Režisér Ráža se rozhodl již natočené scény v seriálu ponechat. V seriálu tak není celá postava učitelky, na výsledku to však není poznat.

Zdroje článku:
  • Týdeník Televize Č. 23 (2016), Jitka Kománková,
  • csfd.cz,
  • Autorský text