Vinnetou (1963): Kdo byl během natáčení v ohrožení a kde stálo westernové město?

Vinnetou (1963): Kdo byl během natáčení v ohrožení a kde stálo westernové město?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V neděli 12. 7. v 16:40 sledujte na Primě Lexe Barkera a Pierra Brice v legendárním snímku o osudech indiánského náčelníka kmene Apačů. Co jste o natáčení nevěděli?

V ohrožení života

Film natočený podle knižní předlohy Karla Maye vstoupil do dějin evropské kinematografie. Německo-jugoslávská koprodukce zvládla ztvárnit Divoký západ velmi věrně, a diváci tento film hltají dodnes. Ne všechno se ale při natáčení povedlo. Úvodní scéna, kdy vybuchne vůz se střelným prachem, se nepovedla. Zranilo se při ní 15 lidí!

Další průšvih nastal, když asistent produkce měl za úkol hlídat na ostrově řeky Krka rekvizity. Štáb na něj úplně zapomněl a přijel pro něj až za dva dny! Vysílený člověk zamířil do lékařské péče – na ostrově nebyl stín, jídlo ani voda!

Řekl to jasně

Westernové městečko měl architekt v plánu postavit nedaleko osady Začevo, kde vede železnice mezi Zadarem a Kninem. Úřad však stavbu nepovolil. Proto se architekt obrátil na Sima Dubajiče, jenž měl v oblasti velký vliv. Ani ten neuspěl. Nakonec položil na stůl pistoli a pronesl: „To jsou moji přátelé ze Záhřebu a všechno se jim povolí!“ Stavět kulisy se začalo ještě téhož dne.

Na závěr dodejme, že tento film vidělo v československých kinech 12,5 miliónu diváků. Jedná se o druhý nejnavštěvovanější film v československé historii.