Vyznáte se v socialistických seriálech Jaroslava Dietla? Ověřte si to v našem kvízu

Vyznáte se v socialistických seriálech Jaroslava Dietla? Ověřte si to v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaroslav Dietl stojí za scénářem nejednoho televizního seriálu. Určitě si vzpomenete na Ženu za pultem, Velké sedlo a na Nemocnici na kraji města. Znáte i jiná díla, která vznikla v jeho dílně?

Socialistický seriál je reprízován i dnes

Žena za pultem. To je seriál, o kterém slyšel snad každý z nás. I ten, kdo ho nikdy neviděl, si jistě vybaví alespoň Jiřinu Švorcovou v zástěře prodavačky. Seriál vznikl v roce 1977 a ve své době se stal doslova senzací. A to i přesto, se jedná o normalizační seriál, který v sobě nese jasné prvky reálného socialismu.

Anna Holubová byla ženou, která dokázala zařídit vše

Lidé si život hlavní postavy, rozvádějící se matky dvou dětí Anny Holubové, zamilovali. Ve dvanácti dílech napjatě sledovali život obyčejné prodavačky, její rodiny a také jejích dětí. Hlavní roli tehdy dostala Jiřina Švorcová. Pro vystudovanou herečku to byla jedna z nejpopulárnějších rolí. Lidé ji v době, kdy běžel seriál v televizi, poznávali na každém kroku. I přesto, že se jednalo o socialistický seriál, který hrál tehdejší době do karet, jednalo se zároveň o oddechový pořad, který si každý týden pustili tisíce diváků.

Hlavní i vedlejší role dostaly tehdejší herecké hvězdy

Seriál byl ale skvěle obsazen i co se týče vedlejších rolí. Například dceru Anny Holubové hrála Jana Boušková, syna zase Jan Potměšil. Trošku ztřeštěnou, stále ale dobře naladěnou a dokonale oblečenou kolegyni v oddělení lahůdek si zahrála Hana Maciuchová.

 

Zdroje článku: