Ve znamení Merkura: Další téměř zapomenutý seriál Československé televize

Ve znamení Merkura: Další téměř zapomenutý  seriál Československé televize
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál jednoho z nejoblíbenějších režisérů Františka Filipa z roku 1978 nechal diváky nahlédnout do běžných pracovních dnů zaměstnanců Celní správy ČSSR. Především se zaměřil na pašeráky historických uměleckých děl a okrajově se dotkl i nelegálního převážení valut, drog a kradených automobilů.

Zajímavá tématika, dobrý režisér a sympatické herecké obsazení udělalo z pětidílné minisérie čtvrtý nejsledovanější seriál v Československé televizi v období 1971 až 1989. V premiérovém vysílání dokonce předběhl ve sledovanosti i kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana.

Natáčelo se i na skutečných hraničních přechodech: celnice Hřensko, Pomezí, Rozvadov, Železná ruda, Strážný, Petržalka, Harrachov, Náchod. V seriálu se objevil i zámek Hořovice (v seriálu pojmenovaný Drahoslavice) nebo města Cheb, Náchod, Praha, Bratislava, Děčín.

V seriálu si zahrál mladý Jaromír Hanzlík (Karel) a jeho babičku si zahrála Stella Zázvorková. Ve stejném období spolu natáčeli i komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kde Zázvorková hrála Hanzlíkovu matku. V seriálu se také objevila Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Josef Beyvl, Alena Vránová, Josef Langmiler, František Filipovský, Eva Hudečková, Ilja Racek, Martin Růžek, Jana Švandová, Marie Rosůlková, Jiří Kodet, Josef Vinklář a řada dalších herců.

V první epizodě Muzikantský celník nastupuje na praxi v Hřensku Karel Hradilák, který je už zástupcem třetí generace celníků ve své rodině. Karel je všímavý, a nejen v práci. Na nádraží si všimne atraktivní dívky Jolany, kterou obtěžují mladíci a hned jí nabízí pomoc. Půjčí jí peníze, a nakonec i sežene práci.

V práci ho sice všichni mají za nováčka, ale on se rychle učí. Když jim jazzová kapela předvádí při návratu ze zahraničí malé vystoupení, všimne si, že altsaxofonista hru jen předstírá. Když si prohlédne jeho nástroj, je jasné proč – mladý celník objevuje větší množství marihuany.

Hanzlík a Hudečková
Hanzlík a Hudečková | Zdroj: Karel Šebík / TV Nova

V ten samý okamžik přichází oznámení, že byla provedena velká loupež mincí a je pravděpodobné, že zloději budou chtít mince vyvézt do zahraničí. Na tancovačce s Jolanou si Karel všimne mladíků, kteří ji obtěžovali, jak se hádají s nějakým cizincem. Něco se mu na tom nezdá, a tak to ohlásí policistovi. A opět ho instinkt nezklame. Jde o zloděje mincí. Překvapení přichází až později. Zatčená je i Jolana.

V další epizodě se vše točí kolem ukradeného obrazu ze zámku. Umělecké dílo je nakonec zadrženo celníky, když mělo být vyvezeno do zahraničí. Ve třetí epizodě se objeví dokonce mrtvola v chladícím boxu, ale zase jde o pašování, tentokrát amerických cigaret. Epizoda točená na Slovensku se věnuje pašování zboží ve vlacích, kde si z rezervoárů banda pašeráku udělala schránky pro ukrytí zboží mezi Slovenskem a Rakouskem. V posledním příběhu už je z Karla plnohodnotný celník s dokončeným vzděláním a nastupuje na celnici v Hřensku, kde žije jeho děda, bývalý celník. Do děje se vrací i parta z první epizody. Jolana chce znovu navázat vztah s Karlem, ten ale odolává. Její kumpáni se opět chtějí pustit do pašování zboží.

Seriál se občas objeví na menších televizních stanicích, ale mladé generaci diváků už nic neříká, protože není dostatečně akční. Potěší hlavně starší generaci, která si připomene své oblíbené herce.

Zdroje článku: