Operace finále: Válečný film inspirovaný skutečnou událostí patří na Netflixu k oblíbené klasice

Operace finále: Válečný film inspirovaný skutečnou událostí patří na Netflixu k oblíbené klasice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americké historické drama z roku 2018 představuje charismatického Oscara Isaaca (na úvodní fotografii) v roli Petera Malkina, izraelského tajného agenta a člena zpravodajské agentury Mossad.

Byl to právě Malkin, kdo se zasadil o polapení Adolfa Eichmanna v Argentině v roce 1960 a přivezl ho do Izraele, aby stanul před soudem. Roli Eichmanna ztvárnil oscarový herec Ben Kingsley.

Po skončení druhé světové války zmizel jeden z největších válečných zločinců odpovědných za holocaust Adolf Eichmann. Někteří jeho spoluviníci si raději vzali život, než by se zodpovídali ze svých činů, on však zmizel. Peter Malkin po něm neúnavně pátral, přestože šly zvěsti, že je Eichmann mrtvý.

Obsazení filmu, Zdoj: lev radin / Shutterstock

V roce 1960 v Buenos Aires v Argentině se žena jménem Silvie Hermannová seznámí s mužem, ze kterého se vyklube syn Eichmanna Klaus. Na rodinné večeři se Silviiným otcem Lotharem mluví Klaus s nenávistí o Židech a vzpomíná v této souvislosti také svého otce, který má být mrtvý.

Lotharovi je však mladý muž podezřelý a obrací se na Mossad v Tel Avivu. V ten okamžik se dají věci do pohybu. Silvie, která nyní spolupracuje s Mossadem, potkává Eichmannovu rodinu (která používá falešné příjmení Klement) a poznává Klausova údajného strýce. Jenže Klaus se omylem zmíní, že jde o otce. Eichmann je vyfotografován agentem Mossadu. Poté, co je válečný zločinec oficiálně identifikovaný, vzniká plán, jak ho dostat před soud. Není to ale vůbec jednoduché. Právě Malkin se svou vytrvalostí, mazaností a odvahou zasadil o soudní proces v Izraeli, který sledoval celý svět.

Ve skutečnosti byl Adolf Eichmann jedinou civilní osobou, která byla popravená na území státu Izraele. Proces s Eichmannem probíhal v rozmezí 11. dubna až 15. prosince 1961, rozsudek smrti byl potvrzen 29. 5. 1962. Rozsudek smrti oběšením byl proveden 1. 6. 1962, tělo bylo spáleno a popel vysypán do moře. Proces byl přenášen přímým přenosem do celého světa a poprvé zde veřejně vystupovali přeživší z koncentračních táborů.

 

Zdroj:

 
Zdroj článku:
  • www.media.netflix.com