Báječná léta pod psa: Humorný příběh tlouštíka Kvida, který miloval Jarušku a hlídal rodiče, aby se mu nemnožili

Báječná léta pod psa: Humorný příběh tlouštíka Kvida, který miloval Jarušku a hlídal rodiče, aby se mu nemnožili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Libuška Šafránková většinu svého hereckého talentu věnovala divadlu, proto je každá její filmová role pro diváka doslova vzácným pokladem. A když se ve filmu Báječná léta pod psa potkala s Ondřejem Vetchým, na úspěch bylo zaděláno.

Zájem o hlavní role

Už při výběru hlavních rolí se šeptalo, že půjde o úspěšný film a o hlavní role se ucházely hvězdy jako Ivana Chýlková, Simona Postlerová, Josef Abrhám, Bolek Polívka nebo Jan Hartl.

Film nakonec v kinech navštívilo 350 tisíc diváků a vydělal přes 14 milionů korun.

Z pera Michala Viewegha

Snímek vznikl podle autobiografického románu Michala Viewegha a v režii Petra Nikolajeva. Scénář tvořilo hned několik lidí, například Josef Abrhám nebo Petr Zelenka. Nakonec byl vybraný scénář Jana Nováka.

Hrdinové filmu nám jsou důvěrně blízcí, jako by to byli naši přátelé a jejich osudy s nimi prožíváme velice intenzivně. Film dokázal citlivým a pravdivým způsobem zachytit osud rodiny v době normalizace. Nepřehání, nelže. Jako protiváha smutné reality té doby je v příběhu odlehčená dějová linka Kvida a Jarušky, kteří se nám během filmu promění na dospělé lidi, a navzdory tíživé době prožívají svůj příběh lásky.

Ve zlých časech, nebo možná právě kvůli zlým časům, se zviditelní různé lidské vlastnosti a film je doslova přehlídkou různých charakterů.

O hercích

Zoufalství Ondřeje Vetchého, kterým je jeho role velkou část filmu protkaná, nemusel herec hrát. Těsně před natáčením mu po dlouhé nemoci zemřel otec a Ondřej se s tím rozhodl vypořádat prací.

Určitě nikomu neunikl dětský představitel Kvida. Jan Zahálka prošel konkurzem, který měl najít tlouštíka s intelektuálním vzhledem. Kvido na sebe nijak zvlášť neupozornil a málem prošel bez povšimnutí. Jan Zahálka se bohužel herectví nevěnuje, jeho zájmy směřují jinam, za honorář z natáčení si koupil počítač.

Jak děti ve filmu rostly, malou Jarušku (Kláru Botkovou) vystřídala tehdy devatenáctiletá Jitka Ježková, která vzpomíná s úsměvem na intimní scény s odrostlým Kvidem (Jakubem Wehrenbergem), kdy se jako panna velice styděla a tiše doufala, že její nezkušenost nikdo nepozná.

I přes několik nominací na Českého lva bohužel film odešel s prázdnou. To mu ovšem na atraktivitě a lidskosti nic neubralo.

Film si nenechte ujít tuto neděli ve 20:10 na ČT1.