Chtějí vaši krev a někdy se třpytí – nejlepší, nejdivnější a nejhorší upíří filmy

Chtějí vaši krev a někdy se třpytí – nejlepší, nejdivnější a nejhorší upíří filmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Upíři fascinují lidstvo již několik století. Krvelační nestvůry se proto objevují velmi často v různých filmech a seriálech. Drtivá většina těchto snímku jsou samozřejmě horory, legendární jsou černobílé filmy s Nosferatem, či první moderní upíří filmy s Bela Lugosim.

Van Helsing (2004)

Tento fantastický snímek s Hughem Jackmanem v roli upířího lovce si trochu zahrál s původním románem od Brama Stokersa. Jinak než v předloze, se do děje připletou i další známé příšery, jako například Frankenstein, Dr. Jekyll a Mr. Hyde či vlkodlak. Snímek byl částečně natáčen v České republice, především v Praze a na Pernštejně.

Kritici tento film zcela roztrhali. Podle nich prostě nefunguje tento šílený mix různých příšer v jednom filmu. Navíc se Hugh Jackman, všem v tu dobu známý především jako Wolverine, údajně do role nehodil. V porovnání s dalším filmem v této listině je „Van Helsing“ ale kinematografický diamant.

Hrůzné zrůdy (1970)

Představte si následující obsazení: Dracula, Frankenstein, Vlkodlak, Mumie, Mimozemšťani. A to všechno v jednom filmu! To je italský super-snímek „Hrůzné zrůdy“. Mimozemšťani se nějak dostali na naši planetu. Zde chtějí vyhubit muže a speciálním přístrojem vymazat ženám veškeré emoce. O zabití mužské rasy se starají veškeré příšery. Frankenstein škrtí, upír sají krev, mumie objímá k smrti a vlkodlak bojuje proti ostatním příšerám (z nějakého důvodu).

Hrabě Dracula zde hraje velmi důležitou roli. Stará se o to, aby byl film hezky pěkně dlouhý. Pozorovat vybledlého, trochu do modra zbarveného a pomalu se po starých hradbách a opuštěných barácích pohybujícího upíra je zážitek, na který jen tak nezapomeneme.

Twilight sága (2008, 2009, 2010, 2011, 2012)

Co se stane, když chce někdo natočit romantický film s upíry? Přesně, nikoho to nezajímá. A přesto se tento námět do filmu dostal, a to celkem pětkrát. Mladá Bella se zamiluje do upíra Edwarda, jenže ona má více než jen jednoho nápadníka. Zalíbila se i dalším upírům a vlkodlakům.

Třpytící se upíři, přeslazená romance a věty jako „A jak dlouho ti už je 17?“ z této řady dělá dokonalou oběť nejrůznějších vtípků. Když snímek vyšel, byl oblíbený doslova pouze u nezletilých dívek, které se teď za své dřívější preference určitě stydí.

Co děláme v temnotách (2014) a seriál Co děláme v temnotách (2019 –)

V božské komedii z Nového Zélandu se ukážou upíři ve zcela novém světle. Režiséři Taika Waititi a Jemaine Clement zde natáčí (jak ve filmu, tak i v seriálu) tzv. mokumentaci, tedy film ve stylu dokumentace. Kamerový tým natáčí život skupinky upírů, kteří bydlí ve společném bytě a kteří se musí vypořádat s moderním životem.

Zábavné charaktery a vynikající humor dělají z „Co děláme v temnotách“ podařenou podívanou. Sice se v seriálu neobjeví naši oblíbení upíři z filmu, to se ale nijak neodvíjí na kvalitě pořadu. Film se může radovat ze 76 % na ČSFD, prozatím se obě řady seriálu pohybují nad 80 %.

Dracula (1958)

Nakonec nesmíme zapomenout na „Draculu“ z roku 1958. Zde najdeme klasický příběh elegantní a současně krvelačné nestvůry. Christopher Lee zde hraje Hrabě Draculu a Peter Cushing převzal roli Van Helsinga. Poté, co Van Helsing zabije Draculovou manželku, chce se právě on pomstít a zabít Van Helsingovu přítelkyni.

Tento film patří mezi historicky důležité průkopníky upířích snímků. Od dob Lugosiho se Dracula ukazoval jako elegantní muž s velkou tmavou pelerínou.

Christopher Lee byl ale první, který měl velké a děsivé špičáky, které se od té doby objevovaly skoro všude. 

 

Zdroj: 

  • autorský text