Z otravného lovce senzací hrdinou Ulice – redaktor Tomášek se utká s ezošmejdkou Julií

Z otravného lovce senzací hrdinou Ulice – redaktor Tomášek se utká s ezošmejdkou Julií
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do Ulice vstoupil jako vlezlý investigativní novinář jdoucí téměř přes mrtvoly, aby dosáhl svého. Pořádně znepříjemnil život Gábinině rodině, zejména jejímu příteli Jirkovi. Teď se ale z padoucha Dalibora Tomáška stává bojovník za práva slabých a utlačovaných. Pomůže Kristýně zatočit s Julií.

Tomášek se hned po příchodu zařadil mezi záporáky

Na podzim loňského roku se zoufalý Šimon (Jakub Krause) chopil služební zbraně Jirky Hermana (Jan Holík), tajně ji odnesl do školy a namířil proti svým dlouhodobým šikanátorům Romanovi (Stanislav Havrda) a Viktorovi (Martin Chmelík). Obrovská kauza přitáhla pozornost mladého a dravého novináře Dalibora Tomáška (Petr Uhlík). Ten se jednoho dne zjevil před domem, kde bydlí Gábina (Aneta Krejčíková), a začal zpovídat užaslého Jirku, jenž byl jeho dotěrnými otázkami a touhou po sólokapru tak rozhořčený, že mu z auta ukázal prostředníček. Tím si zadělal na další problémy a přitáhl Tomáškovu pozornost na sebe.

Redaktor chytil slinu a dal dohromady celou sérii nelichotivých článků na adresu vznětlivého policisty a nešťastného Šimona. Přestože se Gábině i její rodině dušoval, že mu jde primárně o pravdu, na kterou mají čtenáři právo, podal texty tak, že z nich aktéři vycházeli jako zločinci. Tím se nadobro zařadil mezi uliční záporáky.

Jirka byl kvůli němu postaven mimo službu, s čímž se vypořádal tak, že do Tomáška strčil, povalil ho na zem a zlomil mu ruku. Novinář reagoval trestním oznámením, z něhož ale později sešlo, protože – světe, div se – pánové si vše v klidu vyříkali, dokonce navázali spolupráci v audiopořadu o vyřešených vraždách a zajímavých kriminálních případech.

Zpátky na scéně jako klaďas bojující na straně dobra

S devatenáctou sezónou Ulice, která se právě čile rozjíždí, se Dalibor Tomášek vrací do středu dění jako vysloveně kladná postava – je to stále ten dychtivý a nemilosrdný novinář, jenž by ale svoje ostré lokty, zkušenosti a důvtip mohl tentokrát využít pro dobro bezbranných. Kristýna (Sára Korbelová) a Blanka (Linda Rybová) se s ním sejdou, aby ho požádaly o pomoc v boji proti ezošmejdce Julii (Jitka Schneiderová), která zneužívá důvěry svých klientek, vysává z nich životní úspory a ničí jim zdraví. Papežová je mocný soupeř, který se jen tak něčeho nezalekne, ale totéž se dá říct o Tomáškovi, jenž dobře ví, jak a na co se zeptat, aby v člověku vyvolal nejistotu.

„Dalibor Tomášek je zajímavá figura a podobné negativní postavy se hrají dobře. Teď se ukáže, že v jádru není tak špatný, a tak se těším, co mě v rámci Ulice čeká dál,“ řekl během rozhovoru jeho představitel Petr Uhlík, jenž si kromě Ulice zahrál např. v historickém dramatu Jan Hus (2015), ve filmu Po strništi bos (2017) nebo v seriálech Špunti na cestě a Pět let (obojí 2022).

Nejnověji se objevuje ve snímku O malých věcech (2023) zahrnujícím dvanáct krátkých příběhů se silnými zápletkami a překvapivým rozuzlením. Zde ztvárnil jednoho ze dvou kamarádů, kteří spolu vedou terapeutický rozhovor. Vedle hraní se věnuje divadelní režii a psaní poezie.

Zdroje článku: