Petr Uhlík z Ulice: Přišel o vysokoškolská léta, protože dal přednost angažmá v divadle

Petr Uhlík z Ulice: Přišel o vysokoškolská léta, protože dal přednost angažmá v divadle
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dotěrný redaktor Tomášek z Ulice – tak ho dnes zná většina diváků. Petr Uhlík však není pouze seriálovým hercem, ačkoli jeho konto je v tomto směru už poměrně bohaté. Zahrál si ostatně třeba ve Špuntech na cestě. Také ovšem vystupuje v divadle. Dokonce mu dal přednost před studiem DAMU.

Hrál nejen v Ulici, ale i v dalších seriálech a filmech

Talentovaný mladý herec Petr Uhlík (*1999, Uherské Hradiště) si během studia Pražské konzervatoře zahrál v historickém dramatu Jan Hus (2015) a ve filmu Po strništi bos (2017). Objevil se rovněž v Rodinném filmu (2015) a ve Filmu pro pamětníky (2022). Kromě toho účinkoval v několika seriálech, např. Špunti na cestě (2022) a Pět let (2022).

Divákům TV Nova je však nejlépe znám coby nesnesitelný redaktor Dalibor Tomášek z Ulice. Tam se objevil krátce poté, co Šimon – šikanovaný dvěma spolužáky – sebral zbraň Jirkovi Hermanovi, kterou poté přinesl do školy. V ohromující kauze spatřil novinář z týdeníku Na rovinu senzační příležitost. S vidinou sólokapra začal obtěžovat nejen Gábininu rodinu, ale především majora Hermana, o jehož pochybení se rozepsal vskutku podrobně.

Ačkoli Tomášek tvrdil, že jeho záměrem je poskytovat úplné a pravdivé informace veřejnosti, která na ně má právo, svým obtěžováním a otřesnými články Hermana jen víc a víc dráždil. Navíc přispěl k tomu, že byl Jirka opakovaně postaven mimo službu, což policista nerozdýchal a strčil do novináře tak, že upadl a zlomil si ruku. Z jejich potyčky vzešlo trestní oznámení, které Jirkově kariéře zřejmě zasadilo smrtící ránu.

Vzali ho na DAMU, ale dal přednost praxi

Co víc se ale dá říct o Tomáškově představiteli? Snad to, že není pouze filmovým a seriálovým hercem, nýbrž také divadelním. Působí jak na velkých scénách, tak i v komorních a alternativních prostorách, o čemž promluvil v podcastu Koho zajímá divadlo. V září 2018 dostal nabídku na angažmá v Divadle pod Palmovkou, čemuž dal tenkrát přednost před studiem na DAMU, kam byl přijat. Někdy ho to i trochu mrzí, protože vlastně nezažil vysokoškolská léta, ale zkrátka šel za praxí. Je členem souboru Činoherního studia v Ústí nad Labem.

Už jako dítě měl potřebu si neustále na něco hrát a pohybovat se v imaginárním světě. Není proto tedy divu, že ho osud zavedl právě k herectví. Úspěch v tomto oboru je podle něho dán zčásti tím, že má člověk potřebné vzdělání, ale hlavně tím, že získá kontakty. Je to samozřejmě i o štěstí potkat dobrou partu lidí, se kterou se můžete věnovat společnému zájmu a která vás ve tvorbě inspiruje.

Od dětství se Petr Uhlík věnuje také hraní na housle, a když si v nabitém programu vyšetří trochu volného času, rád usedne k Playstationu. Vždycky měl slabost pro dobrodružství a fantasy, mezi jeho oblíbené filmy tak patří Indiana Jones nebo Pán prstenů. Zabývá se i divadelní režií, psaním poezie, zpěvem a boxem.

Tomášek na Hermana podal trestní oznámení.
Tomášek na Hermana podal trestní oznámení. | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku: