Jak se okrádají důvěřivci: Ulice rozvíjí prostřednictvím nezodpovědné Vilmy další závažné téma

Jak se okrádají důvěřivci: Ulice rozvíjí prostřednictvím nezodpovědné Vilmy další závažné téma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neuvážené přijímání žádostí o přátelství a neopatrné jednání na sociálních sítích, to je další velké téma Ulice, na němž se seriál snaží ukázat nástrahy a rizika internetu. Činí tak skrze důvěřivou důchodkyni Vilmu. Na pozoru před podvodníky by se však měli mít nejen starší lidé, ale my všichni.

Do Ulice už pronikli internetoví podvodníci

Ulice je mnohými kritizována kvůli tomu, že ustavičně přináší nějaká negativní témata. Alkoholismus, gamblerství, nevěry, domácí násilí, závažné nemoci, šikanu na školách a mnoho dalších. Valná část diváků si ovšem tento nekonečný seriál pouští k večeři hlavně proto, aby si u něj odpočala od vlastního stresu a problémů všedních dní. Pochopitelně jim tedy vadí, když se mají ještě i v televizi dívat na frustrující zápletky a zbytečná dramata.

Seriál se nicméně podle slov svých tvůrců snaží upozornit na důležité věci, nabídnout osvětu, zkrátka dovést společnost k tomu, aby před určitými otázkami nezavírala oči. Zároveň s pomocí různých odborníků poskytuje možná řešení a rady, když se lidé dostanou do složitých situací. Proto např. nedávno uvedl téma sebepoškozování a psychických problémů mládeže. Upozornil na existenci panických atak a skrze ně pak na podvodné praktiky takzvaných ezošmejdů.

Vilma je lehkovážná a bude ji to mrzet.
Vilma je lehkovážná a bude ji to mrzet. | Zdroj: TV Nova

Ve svém úsilí o osvětu Ulice nepolevuje a právě v nejnovějších dílech se teď přesouvá ke šmejdům internetovým. Na nezkušené a důvěřivé důchodkyni Vilmě Nyklové (Jaroslava Obermaierová) ukazuje, kam až může vést lehkovážnost a nezodpovědné chování na sociálních sítích. Prakticky každý den jsme upozorňováni na to, abychom se na internetu chovali obezřetně, avšak drzost podvodníků nezná mezí a jejich zlotřilé akce jsou čím dál rafinovanější. Spousta diváků proto nyní oceňuje, že právě k tomuto problému seriál soustředí pozornost.

Vilma neposlouchala, a tak tvrdě narazila

Vilma Nyklová dostala nový tablet a postupně začala pronikat do tajů internetu a sociálních sítí, které ji fascinují. Rychle se na tabletu stala závislou, dennodenně si píše s neznámými lidmi a bez rozmyslu přijímá jejich žádosti o přátelství. Ačkoli se jí Kateřina (Martina Randová) s Lumírem (Václav Svoboda) snažili domluvit a vnouček Lexík (Filip Hornyak) pro ni dokonce připravil prezentaci o nástrahách na internetu, nepoučitelná Vilma zahučí do prvního velkého průšvihu. Z účtu jí náhle zmizí peníze.

„Je dobře, že se toto téma probírá, těchto žádostí chodí plno a hlavně staří lidé jsou důvěřiví,“ píše divačka v komentáři na sociálních sítích a další dodává: „I když se o tom mluví dnes a denně, pořád je spousta důvěřivců, co naletí. Nejen mezi důchodci.“

Každému z nás jistě někdy přišla podivná žádost o přátelství nejen od cizince z druhého konce světa. Ačkoli to nemusí primárně znamenat zlý úmysl, vždycky je lepší takovou žádost prostě odmítnout či ignorovat. Doufejme, že Ulice svým poselstvím otevře oči i těm největším lehkomyslníkům.

Zdroje článku: