Tři veterání (1983): Kam zmizela čarokrásná princezna Bosana

Tři veterání (1983): Kam zmizela čarokrásná princezna Bosana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tři vysloužilí vojáci, tři kouzelné dary a jedna krásná, ale rozmazlená princezna. Pohádka Tři veteráni patří k těm nestárnoucím, i když z trojice hlavních hrdinů dnes žije už jen Josef Somr. Kam se ale poděla exotická princezna Bosana, co měla "oči daleko od sebe"?

Herečka Vida Skalská-Neuwirthová se k roli Bosany dostala díky své nevšední kráse. Režisér Oldřich Lipský dlouho nemohl najít vhodný typ, až mu najednou zavolal Zdeněk Svěrák, že v davu na konkurzu už tu princeznu vidí. Natáčení nebylo pro Vidu jednoduché, na plac musela přicházet o hodinu dříve než ostatní herci, aby jí maskéři stihli na obličej připevnit dlouhý nos. Rudolf Hrušínský pak za ni orodoval u producentů, aby jí za toto utrpení přiznali vyšší honorář. 

Vida pak dostala menší role i v jiných filmech, více ji však zlákalo loutkové divadlo. Navíc ji pronásledovala rodinná minulost: většina příbuzných jejího otce zahynula v koncentračních táborech, a Vida se na to konto začala zajímat o židovství. Založila divadélko Feigele, se kterým nastudovala biblické příběhy pro děti, a během totality kvůli tomu byla několikrát vyslýchána Bezpečností. 

Dnes je Vida Skalská-Neuwirthová už babičkou. Přesto v ní prý lidé princeznu Bosanu dodnes poznávají...