Top Gun (1986): Televizní diváci ho milují, piloti z elitní školy nesnáší

Top Gun (1986): Televizní diváci ho milují, piloti z elitní školy nesnáší
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Top Gun je nejenom název filmu, ale také školy pro elitní piloty. Právě pětitýdenního kurzu se zúčastní mladí piloti Pete "Maverick" Mitchell a jeho kolega Goose. Maverick je díky svému častému vytahování a nebezpečnému hazardování neustále kárán.

Když při jednom cvičení přijde jeho kamarád Goose o život, Mavericka to změní natolik, že si nakonec začne vážit toho, co má, a jeho románek s astrofyzičkou se prohloubí.

Film způsobil nečekaný zájem o armádu

Celosvětová premiéra filmu proběhla 12. května roku 1986 v New Yorku. Rok po jeho zveřejnění se do armády hlásilo nejvíce amerických mladíků, které film ovlivnil natolik, že jejich snem se stalo létání ve stíhačce.

Image Mavericka pobláznila téměř všechny ženy na světě

Kdo jiný by mohl proslavit legendární brýle Ray Ban než samotný hlavní hrdina v podání Toma Cruise? Přesný model se jmenuje Ray-Ban 3025 Large Aviator a i dnes jsou na trhu k dostání za necelé čtyři tisíce korun. I samotný herec se nechal ovlivnit letouny. Po skončení natáčení si udělal oprávnění na jejich řízení a dnes vlastní dokonce celý hangár s několika letadly.

Ve filmu hráli i skuteční piloti

Pamatujete si na scénu, kdy Tom Cruise ukázal prostředníček pilotovi MiGu? Možná vás to překvapí, ale skutečným pilotem byl Scott Altman, který se později stal astronautem NASA. Také se dvakrát podíval do vesmíru. Zajímavostí také je, že celý film prošel cenzurou Pentagonu – americké námořní letectvo totiž mělo být vykresleno v tom nejlepším světle.

Hlavní role byla nabídnuta i Johnu Travoltovi

Nebýt toho, že Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Matthew Modine, Sean Penn, Michael J. Fox, John Travolta nebo Tom Hanks odmítli roli Mavericka, Tom Cruise by ji nedostal – nebyl ani na seznamu. Zvažován byl také Charlie Sheen, jenž si později zahrál v parodické verzi filmu.

Do atmosféry amerického námořního letectva se můžete ponořit 4.7. ve 20.00 hodin na televizi Prima Max.