Televizní zábava na přelomu století aneb Vzpomínka na estrády a soutěže

Televizní zábava na přelomu století aneb Vzpomínka na estrády a soutěže
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vkus televizních diváků se mění, a tak když se dnes ohlédneme za tím, co nás před čtvrtstoletím možná i bavilo, nestačíme se divit. TV Nova, která pamatuje i lepší časy, dokázala divákům servírovat velké estrády a lidé také více soutěžili, i když jen z pohodlí obývacích pokojů.

Dobroty Petra Novotného

Pokud jde o množství kostýmů, které moderátor zábavného pořadu během jednoho vystoupení předvedl, Petr Novotný nasadil laťku hodně vysoko. Po pořadu Novoty (1997) se poněkud bizarní styl zábavy vrátil v dalším pořadu Dobroty (2001).

Novotnému nelze upřít schopnost si udělat legraci i ze sebe. Některé jeho převleky, které předváděl (najdete je v galerii), diváky dokázaly rozesmát, aniž by potřebovaly komentář. Petr Novotný se předvedl i jako schopný bavič a gurmán, který dokázal chrlit jednu historku za druhou. S hosty, vtipností scének a hudebním doprovodem už to tak slavné nebylo, ale i tak se tento styl zábavy chvíli na obrazovkách udržel.

Pokud však nahlédnete do recenzí ČSFD, je jasné, že diváckou základnu netvořili lidé, kteří pořady hodnotí. Kritika pořad slušně drtí, ale najdou se v malé míře i pozitivní ohlasy:

Životní výkon Petra Novotného. Naprosto nechápu zdejší šíleně nízké hodnocení, holt zase řádili pseudointelektuálové. Jasně, že jsou lepší i horší díly a lepší i horší scénky. Ale najde se tam celá spousta nezapomenutelných scének, zejména různé historky: smlouvání s Araby, Litvínov nebo nejkultovnější vyprávění o Novotného nechvalně proslulém bungee jumpingu u Máchova jezera…

DO-RE-MI s Pavlem Trávníčkem a Sabinou Laurinovou

Trávníček a Laurinová
Trávníček a Laurinová | Zdroj: TV Nova

Hudební zábavná soutěž DO-RE-MI pro amatérské zpěváky se objevila v roce 1998. Soutěž uváděl Pavel Trávníček a hezké křoví mu dělala mladá Sabina Laurinová. Původně znělku pro pořad natočila s Trávníčkem Tereza Pergnerová, ale když si podrobně nastudovala podklady k pořadu, tak od moderování odstoupila.

Pořad byl otevřený nejen lidem, kteří opravdu zpívat uměli (mimochodem, objevila se v něm třeba Aneta Langerová), takže občas byly výkony soutěžících směšné či tragické. O vítězi rozhodovala porota složená ze zpěváků, herců a moderátorů. Přesto se pořad udržel na obrazovkách celých šest let, než bylo náhle další natáčení zrušeno. Moderátoři se to dozvěděli z tisku.

Laurinová tenkrát uvedla v rozhovoru pro iDnes, že společně s Trávníčkem pro pořad nazpívala 300 písní a pro pořad bylo vyrobeno 2300 hudebních podkladů. V porotě se za šest let vystřídalo 600 známých osobností.

Chcete být milionářem? s Vladimírem Čechem

Vladimír Čech
Vladimír Čech | Zdroj: TV Nova

Soutěžní znalostní pořad je důkazem, jak moc dokáže oblíbenost pořadu ovlivnit moderátor. Tím veleúspěšným byl Vladimír Čech.

Pořad měl premiéru v říjnu 2000 a po dvojnásobné změně moderátora vydržel 5 let. Ani Martin Preiss, ani Ondřej Hejma ale nedokázali překonat v moderování charismatického Vladimíra Čecha. Z pořadu odešlo několik soutěžících s pohádkovou výhrou a nad znalostmi pár jedinců se divákům tajil dech. Diváci samozřejmě na soutěžní otázky odpovídali spolu se soutěžícími, což pořadu dodalo na atraktivnosti.

Znovu soutěž oživila TV Prima s názvem Milionář, ale Roman Šmucler v roli moderátora diváky nezaujal a po pár měsících pořad skončil.

Ani samotné TV Nova už se nepodařilo na úspěch soutěžního pořadu navázat. V roce 2016 bylo oznámeno, že se připravují nové díly. Natáčení ale z nějakého důvodu probíhalo v Německu a ani Marek Vašut v moderátorském křesle pořad nedokázal zpopularizovat.

Zdroje článku: