Svatba na první pohled: České páry se berou fiktivně, ty dánské skutečně

Svatba na první pohled: České páry se berou fiktivně, ty dánské skutečně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byla svatba nebo nebyla? Právě takové otázky si začali pokládat diskutující, kteří zhlédli první epizodu nové show Svatba na první pohled. Je to všechno skutečně jen na oko a proč jsou zahraniční verze mnohem „drsnější“?

V Česku máme svatby naoko

Všímavým diskutujícím neuniklo, že u televizních svateb chybí klasické formality běžných sňatků, v nichž by měli snoubenci například sdělit, že jsou seznámeni se zdravotním stavem svého protějšku.

Rovněž ti pozornější zaregistrovali, že oddávající nepoužívá obvyklou formulaci, která zní: „Prohlašuji váš sňatek za právoplatně uzavřený.“ Právě ono slovo „právoplatně“ v televizních svatbách chybí.

Čtěte také: Diváci se bouří: Je Svatba na první pohled skutečná reality show nebo je vše nahrané

V diskusích se také objevila informace, že v roli oddávajícího byl hudební skladatel Zdeněk Barták. Na toto konto tak vyjádřili mnozí pochybnost o reálnosti obřadu, vzhledem k tomu, že oddávat snoubence může pouze pověřená osoba, což bývá starosta nebo zástupce církve.

Média pak upozornila na to, že televizní svatby jsou skutečně jen nahrané. Pokud se snoubenci po 30 dnech rozejdou, nečeká je tedy po fiktivním obřadu rozvod. Alespoň v tuzemsku.

Čtěte také: Natálie a František, dvojice, kterou dala dohromady věda. Kdo jsou aktéři nové reality show Svatba na první pohled

Dánská verze show je nekompromisní

Reality show Svatba na první pohled je totiž původně dánským formátem. A v domovské zemi mají účastníci nastavená mnohem drsnější pravidla. TV Nova prozradila, že dánský formát realizuje skutečné svatby.

Pro aktéry, kteří si tak po svatbě příliš „nesednou“, nastává ta méně příjemná část: Budou se muset rozvádět. Svůj majetek však mají ošetřený předmanželskou smlouvou, kterou musejí podepsat. Kdo si tedy co do manželství přinese, to si případně i odnese.

Čtěte také: Co všechno je možné prodat aneb vítejte u Mistrů zastavárny

Na severu ostatně dotáhli celý sociální experiment k naprosté dokonalosti: V originální verzi show mají soutěžící zákaz používání sociálních sítí a zabavují se jim mobilní telefony. Cílem je nechat vznik páru skutečně jen v rukou televizních expertů a zamezit spontánnímu seznamování.

Rovněž mají účastníci zakázáno po ukončení show poskytovat rozhovory nebo se jakkoli prezentovat v médiích. Jde o ochranu před „profesionálními celebritami“, které se touží jen zviditelnit.