Které díly komunisté zakázali aneb co jste nevěděli o kultovním maďarském animovaném seriálu Smolíkovi

Které díly komunisté zakázali aneb co jste nevěděli o kultovním maďarském animovaném seriálu Smolíkovi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podivuhodná rodina Smolíkových se i po téměř 50 letech těší velké oblibě. Jejich neuvěřitelná dobrodružství pobaví jak děti, tak dospělé. Lidé si animovaný seriál natolik oblíbili, že se z něj stal kult. Podívejte se na zajímavosti o vzniku legendárního seriálu a českého dabingu.

Originální jméno rodiny bylo Mézga, což v maďarštině znamená lepidlo, sliz nebo pryskyřice (neboli stromová smůla). Od toho bylo odvozeno jméno Smolíkovi.

Ve slovenštině se seriál jmenuje Miazgovci. V některých jazycích se ale používá originální maďarské jméno, např. v angličtině - The Mézga Family.

Český text ke známé úvodní písničce, napsala scénáristka, textařka a zpěvačka Růžena Sypěnová na původní maďarskou melodii.

První seriál Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy vznikal hlavně pro dospělé diváky. Je to zábavná podívaná plná narážek na společenské neřesti. Když tedy Smolíkovi dorazili do tehdejšího Československa, komunistická vláda zakázala vysílat některé díly. Konkrétně to byly Robotdirektor a Alfa-beat-a. Z jiných dílů se některé nevhodné scény musely vystřihnout.

Tvůrcům dabingu přišlo původní jméno Týniny kočky Mafie příliš hanlivé, proto ji pojmenovali Žofie. Ve třetí sérii však muselo být jméno Mafie ponecháno, protože tvoří součást vtipného nedorozumění, kdy Smolíkovi volají na svou kočku, a nakonec se připletou ke skutečné mafii. V epizodě Kapitán se skleněným okem poté padne zmínka, že Žofie zemřela a místo ní má Týna právě Mafii.

Po dvou dalších seriálech se měl v roce 2005 natáčet další třináctidílný seriál Smolíkovi a počítač, ve kterém se rodina měla potýkat s novými technologiemi a internetem. Nicméně kvůli hospodářské krizi v zemi a nedostatku financí byl projekt odložen. V roce 2017 byly dokonce nečekaně zveřejněny dvě krátké epizody, k těm ale doposud neexistuje český překlad a zbytek série nebyl nikdy dokončen.

Smolíkovi mají hodně společného se Simpsonovými nebo Griffinovými, seriál má ale navíc nostalgickou atmosféru, která ho dělá ještě vtipnějším. Připomeňte si znovu tuto legendární maďarskou rodinku!

Na Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy se můžete podívat každé pondělí ve 20:45 na Prima Cool.