Slavná filmová místa: Sám doma, vánoční příběh z Chicaga se netočil v Chicagu

Slavná filmová místa: Sám doma, vánoční příběh z Chicaga se netočil v Chicagu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vánoční snímek Sám doma patří k nejoblíbenějším svátečním filmům posledních desetiletí. Ačkoliv ho někteří diváci znají nazpaměť, možná netuší, na jakých místech jejich oblíbené dílo vzniklo.

Paříž? Ale kdepak!

Příběh filmu se z větší části odehrává v rodinném domě McCallisterových v Chicagu, kde Kevin zůstal sám. Čas od času odskočí za zbytkem rodiny do Paříže. Jak už to ve světě Hollywoodu bývá, fikce neodpovídá skutečnosti.

S Paříží to bylo jednoduché. Aby ušetřili peníze, tvůrci použili ustanovující záběry Paříže, ale film reálně v hlavním městě Francie netočili. 

Falešné Chicago

Ještě komplikovanější to je s Kevinovým domovem. Ačkoliv Kevin ve filmu jako svou adresu uvede 671 Lincoln Boulevard v Chicagu, exteriér domu se nacházel na 671 Lincoln Avenue. Ale nikoliv v Chicagu, nýbrž ve městě Winnetka, rovněž ve státě Illinois. Jen pro představu, Chicago a Winnetku od sebe dělí přibližně 22 mil, cesta autem tak zabere zhruba půl hodiny.

Na stejné ulici najdeme i dům souseda McCallisterových, Mitche Murphyho. V reálném světě má tento dům adresu 656 Lincoln Avenue.

Není to krádež, nýbrž inspirace

Dům na adrese 671 Lincoln Avenue posloužil jako předloha Kevinova domova nejenom svým exteriérem. Film převzal i některé interiéry, například hlavní schodiště, sklep, půdu a první patro.

Následně štáb postavil kopii každého pokoje ve studiu, aby měli kameramani, zvukaři a jejich vybavení více prostoru. Povedlo se jim to natolik, že reálně nejde ve filmu poznat, která část se odehrává ve skutečném domě a která v jeho kulisách ve studiu. Jinými slovy, tvůrci filmu nekradli, nýbrž se inspirovali.

„Potřebovali jsme dům, který by fungoval pro kaskadérské scénky a který by zároveň byl vizuálně poutavý a ve stejnou dobu přívětivý i hrozivý,“ vysvětlil výběr tvůrců režisér filmu Chris Columbus v interview z roku 2015. „Jde o typ domu, v němž by byla zábava zůstat sám doma, kdybyste byli děti.“

Dům na Lincoln Avenue se těší zajímavé historii. Postavili ho v roce 1921 a jeho tržní hodnota činí přibližně dva miliony dolarů. V roce 2012 ho koupili noví majitelé a zaplatili za něj zhruba 1,585 milionů dolarů.

Natáčíme naživo!

Pochopitelně se točily i exteriérové scény venku. Tak například vesničku Santy Clause, kterou Kevin navštíví, postavili před radnicí ve Winnetce. Scéna, kdy jde Kevin nakupovat, se odehrávala v obchodě Grand Food Center ve městě.

Když Kevin omylem ukradne zubní kartáček, učinil tak v Hubbard Woods Pharmacy, rovněž ve Winnetce. Ve filmu si zahrál i místní park Hubbard Woods Park, kde Kevin utíká před zdánlivě děsivým sousedem Marleym.

Mnohem civilnější je jejich setkání v kostele, kde Kevin pochopí, že jeho soused není šílený zabiják. Tato scéna vznikla v kostele Trinity United Methodist na adrese 1024 Lake Avenue ve městě Wilmette.

A už jsme v Chicagu

Jediné části filmu, které opravdu vznikly v Chicagu, byly ty z letiště. Mezinárodní letiště O'Hare posloužilo jako místo natáčení jak pro scény z letiště v Chicagu, tak pro ty z letiště v Paříži. Celkem se na letišti natáčelo šestnáct hodin denně po čtyři dny.