Když měla Kevinova máma pocit, že něco zapomněla doma aneb co jste nevěděli o natáčení filmu Sám doma

Když měla Kevinova máma pocit, že něco zapomněla doma aneb co jste nevěděli o natáčení filmu Sám doma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to právě 30 let, co šel ve Spojených státech do kin rodinný film „Sám doma“, který neměl velké ambice. Dnes se z něj stala už filmová klasika, která si i u nás od fanoušků vysloužila výborné hodnocení. V mnoha zemích světa se snímek pravidelně i po letech vrací ve vánočním období na obrazovky.

Úspěch, který nikdo nečekal

Po své premiéře dosáhl film v kinech nevídaného, a hlavně nečekaného úspěchu. V Americe to byl jednoznačný vítěz zimní sezóny, který si držel v tržbách prvenství 12 týdnů (až do února 1991). Následně se držel v první desítce až do Velikonoc. Za 9 měsíců v kině vydělal 285 milionů dolarů jen v USA a celosvětově pak přinesl výtěžek 476 684 675 milionů dolarů, čímž se tato komedie s rozpočtem 18 milionů dolarů zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Stal se z něj nejúspěšnější film roku v Americe a druhý ve světě (za filmem Duch).

Volba hlavní dětské role

Z 200 dětí si nakonec Chris Columbus, režisér filmu, vybral na doporučení svého hereckého kolegy nenápadného blonďáčka, se kterým kolega nedávno natáčel film „Strýček Buck“.

Dům McCallisterů

Dům, který je už na začátku filmu je sice dějově umístěný v Chicagu, v reálném světě ale stojí na sever od města ve Winnetce. Po obrovském úspěchu filmu se z něj stala nechtěná atrakce a majitelé ho prodali za 1,58 milionů dolarů. Následně byl prodán znovu za mnohem vyšší cenu a dnes je z něj zavedená turistická atrakce, která je stále hojně navštěvovaná.

V samotném Chicagu se točilo jen několik záběrů na letišti.

Tarantule byla skutečná

Především lidé, kteří mají z pavouků hrůzu, jen na ně pomyslí, si určitě pamatují scénu s chlupatým pavoukem. Herec Daniel Stern, hrající druhého kriminálníka, souhlasil s použitím skutečné tarantule, aby záběr vypadal autenticky. Měl ale velký strach z křiku, který má vydávat. Nechtěl „pavoučka“ stresovat. Byl ale ujištěný odborníky, že tarantule nemá uši, a tudíž řev neuslyší. Přesto nakonec pořádný řev byl do scény dodaný po natočení.

Joe Pesci byl až druhá volba

Role prvního zloděje byla nabídnutá Robertovi DeNirovi, ten ji ale nepovažoval za zajímavou a nabídku odmítl. O překvapení se postaral Joe Pesci, protože nikdo nepředpokládal, že by takovou komickou roli vzal. Joe ale přistupoval k natáčení velice seriózně, a to i přesto, že si od filmu moc nesliboval. Herec se záměrně vyhýbal Macaulayovi, aby na něj během natáčení působil jako opravdový darebák. Nakonec se do role tak vžil, že natáčení muselo být několikrát přerušeno kvůli jeho slovníku.

Joe Pesci v jednom z rozhovorů prohlásil, že Macaulay vypadá jako dítě, ale ve skutečnosti je to vyzrálý a velmi talentovaný herec.

O Kevinovi

Catherine O´Hara v roce 2014 přiznala, že ji stále její filmový syn oslovuje „mami“.

Dětskou hvězdu v obtížných scénách nahrazoval třicetiletý muž malého vzrůstu.

Culkinovi bylo v době natáčení 9 let. Přestože ze zákona nemohl pracovat víc jak 5 hodin denně, natáčení pro něj bylo hodně náročné, a tak ho často štáb nacházel, jak spí někde v rohu na podlaze a čerpá energii pro další záběry.

O následcích, jaké na roztomilého kluka měla rychle získaná sláva, už se napsalo hodně. V poslední době to ale vypadá, že se „Kevin“ se svými démony vypořádal a možná se jeho talentu dočkáme i v jiných než béčkových filmech, které v dospělosti točil.