Skandální filmy, které vzbudily při svém uvedení veřejné pohoršení

Skandální filmy, které vzbudily při svém uvedení veřejné pohoršení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jsou filmy, které divácké publikum přijme ihned s otevřenou náručí. Pak existují temné výjimky, o kterých se dlouho hovoří, ale nikoliv v superlativech. Obvykle si vyberou ke ztvárnění kontroverzní téma, takže dokážou pořádně šokovat. Které filmy takto diváky i kritiky překvapily?

Saló aneb 120 dnů Sodomy

Život mnohdy není peříčko a filmy se to snaží ukázat – mnohdy ve svém ryzím naturalismu. Je pak pochopitelné, že uvedení takového snímku v kinech vzbudí emoce. Přinášíme vám několik filmů, které se do historie filmového umění zapsaly jako ty, na které půjdete jednou a bude vám to možná stačit. Takovým je i snímek Saló anebo 120 dnů Sodomy z roku 1975. Téma čerpal ze vzpomínek markýze de Sade, které ale scénárista a režisér Pier Paolo Pasolini zasadil do fašistické Itálie. Film obsahuje řadu skandálních, zvrhlých a brutálních scén, kvůli kterým byl v řadě států zakázán. Rozhodně to není snímek pro člověka se slabými nervy.

Poslední tango v Paříži

V roce 1972 režisér Bernardo Bertolucci natočil film Poslední tango v Paříži s Marlonem Brando v hlavní roli, který po svém uvedení také vzbudil skandál a byl zatracován. Dostal přílepek pornografický a úřady ve Velké Británii ho klasifikovali ratingem X, který ho odsoudil k promítání v klubových kinech. Přesto byl jeho režisér nominován na Oscara. Dnes je snímek považovaný za pozoruhodné dílo o vášni, touze, sexu i lásce, které bylo na svou dobu velmi odvážné.

Zdroj: Autor: Luis Javier Villalba / Shutterstock

Mechanický pomeranč

V roce 1973 vznikl kultovní film Mechanický pomeranč. Slabé povahy končily po jeho zhlédnutí obvykle se žaludkem až v krku. Nechutná zhýralost hlavního hrdiny nepřipraveného diváka šokuje. Film je plný naturalisticky ztvárněného násilí. Kvůli vyhrožování napadením režisér Stanley Kubrick nakonec nechal snímek ve Velké Británii stáhnout z promítání.

V roce 1972 režisér Bernardo Bertolucci natočil film Poslední tango v Paříži s Marlonem Brando v hlavní roli, který po svém uvedení také vzbudil skandál a byl zatracován.

Máte rádi skandální a kontroverzní filmy?

Zdroj:

  • autorský text