Seriál První republika podcenil nejen přípravu kostýmů. Objevily se v něm i další chyby

Seriál První republika podcenil nejen přípravu kostýmů. Objevily se v něm i další chyby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Již je tomu skoro deset let, co se na České televizi objevil populární dobový seriál První republika. Jeho úspěch si vyžádal natočení tří řad. Přesto pozorní diváci dokážou v seriálu najít hned několik chyb.

Účesy i kostýmy často neodpovídají období první republiky

Rozporuplné reakce vyvolávají kostýmy a účesy. Markéta Plánková v roli Kláry třeba nosí samodržící punčochy se silikonovým páskem, které vznikly až o mnoho let později. Za doby první republiky pak bylo prakticky nemožné nosit rozpuštěné vlasy. Těmi se ve společnosti vyznačovaly spíše ženy lehkých mravů. Prostovlasé ženy se však v seriálu objevují poměrně často. Třeba při svatbě Magdaleny Valentové. Na té odborníci kritizují nejenom účesy dam, ale také fakt, že jim na rukou chybí rukavičky. Bez těch totiž ženy tehdy do společnosti prakticky nevycházely.

Ani prostitutky ale nejsou vyobrazeny podle reality tehdejší doby. Lehké ženy jsou na tehdejší dobu příliš vyhublé. Muži měli rádi, když bylo ženu za co chytnout. A tak běžná váha žen tohoto nejstaršího řemesla běžně přesahovala i sto kilogramů.

Četníci byli oblečeni do uniforem, které se nosily až v pozdějších letech

Nepřesnosti s kostýmy se ale nevyhnuly ani mužům. Jaksi se zapomnělo na kravatu či motýlka, který musel být vždy součástí košile. Ničeho takového se ale v seriálu zpravidla nedočkáme, a to ani při scénách, kdy mužské zastoupení rodiny Valentových navštěvuje nevěstinec. Také uniformy četníků, které pocházejí z období 1930-1939, nikterak nezapadají do děje, který se odehrává v roce 1918.

Kouřit dříve mohli bohatí, rozhodně ne služky

Na začátku dvacátého století bylo běžné, že se kouřily cigarety s filtrem. K těm měli většinou přístup pouze bohatí lidé z vyšší společnosti. Je tak velmi zarážející, že si v několika dílech cigaretu zapaluje obyčejná služka. Aby toho nebylo málo, kouří navíc cigarety bez filtru, což tehdy nebylo pro ženu obvyklé.

Oslovení skutečným jménem herečky i problémy s čepicí

Protože bylo dohromady natočeno 48 dílů, ani tomuto seriálu se logicky nevyhnuly nepozorné chyby režisérů i dalších členů štábu. V jednom z dílů je Klára Valentová oslovena svým skutečným jménem –⁠ její kolegyně, Jana Štěpánková, ji místo Kláro osloví Markéto. Nejasnosti vznikly i při bitce Vladimíra Polívky s Jánem Koleníkem. Na začátku poručíku Andrlemu spadne z hlavy čepice. Na dalším záběru ji má ale opět pevně nasazenou na hlavě. Poté je čepice opět záhadně na zemi, aby ji měl ke konci potyčky poručík opět na své hlavě.

I přes chyby je seriál velmi úspěšný

Velmi úspěšný serial První republika si i přes své nepřesnosti získal srdce nejednoho diváka. Seriál o rodině Valentových je tak pravidelně reprízován. Ke štěstí tvůrců seriálu nemají obyčejní diváci takový přehled o období první republiky.

Zdroje článku: