Seriál Osada je zpět, ale budí trochu rozpaky

Seriál Osada je zpět, ale budí trochu rozpaky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý seriál, který není kriminálního žánru, je dnes diváky vítán s otevřenou náručí a na jeho kvalitu nemají žádné velké nároky. S tím zřejmě počítali i tvůrci Osady a o zábavnou podívanou se moc nesnažili. Skoro to vypadá, jako kdyby druhou sérii natočil úplně někdo jiný.

Naprosto nejotravnější pár Rubalových si pro sebe sebral téměř celou epizodu. Děj žádný. Nesvačilová hraje afektovanou krávu Helenu dobře, ale pokud mele pořád dokola jen to své „Milane, buď harmonickej!“, alespoň náznak vtipu divák bude hledat marně. Radek Holub jako Rubal je ještě otravnější než v první sérii.

Nová rodina taxikáře Kociána se zatím nijak neprojevila, ale Marek Daniel (alias Tonda Blaník) a Ivana Uhlířová by mohli dodat seriálu nějaký potenciál. Jak prozradila Ivana Uhlířová, její postava účetní Kociánové a její seriálový manžel mají zvláštního koníčka – pořád musí potají souložit.

nová rodina
Kociánovi | Zdroj: ČT,  Radek Bajgar

Južanovi jsou stále sympatickou dvojicí, ale tím, že přiznali své bohatství, přišel seriál o jednu zábavnou dějovou linku. Eva Leinweberová jako Radka Južanová je zemitá žena z Moravy, kterou hned tak něco nezaskočí. Přesto není moc nadšená z nových, necitlivých sousedů Kociánových.

My, Južanovi, máme velký problém v rodině. Nechci prozrazovat, ale na nás, potažmo na manžela, padlo neštěstí. Taková jako nemoc bych řekla. Takže celá rodina bojujeme s nemocí,

naznačila Eva Leinweberová.

Južan
Južan | Zdroj: Radek Bajgar / © Česká televize

Kvůli roztržitosti Kolečka, který psal scénář v době, kdy ho zřejmě více zajímalo, kterou ze svých žen si nechá v životě, vzniklo místo třinácti dílů jen deset. Navíc scenárista úplně zapomněl na postavu Tonyho Keyhosse (Tomáš Hanák), který se tak objeví až v druhé polovině seriálu. Scénář ke třem epizodám nakonec napsal Martin Šimíček.

Zajímavou dějovou linku slibuje Jana Plodková. Ta už v první sérii jako Dagmar Krausová prokázala se svým seriálovým manželem téměř svatou trpělivost. V druhé sérii bude na chatě v Záhoří relaxovat trochu jiným způsobem.

Dagmar začala mnohem více pracovat, je toho na ni moc a do té Osady se snaží jezdit, aby vypnula. Moc se jí to ovšem nedaří, je z toho taková nervózní a šéf jí poradí zázračnou medicínu. Začne se uvolňovat košér vínem a pak už je jí to jedno,

uvedla o své postavě Jana Plodková.

Krausovi
Krausovi | Zdroj: Radek Bajgar / © Česká televize

Hrát alkoholičku není tak snadné, jak by se mohlo zdát, a protože se záběry točí na přeskáčku, musela si Jana Plodková pečlivě evidovat, jestli má v sobě jednu skleničku, nebo několik lahví.

S popíjením se potrápila, přestože dostávala bezinkovou šťávu a jablečný nebo rybízový džus. Když se záběr točil třeba desetkrát, žaludek měla jako na vodě.

Velké změny přišly i do rodiny Srovnalových. Ivana, která byla tak odvážná žena, že by byla ochotná strávit v Záhoří i zimu, je najednou úzkostlivá matka, která svým alarmem na rybníku otravuje celou osadu. Možná by se stačilo podívat do dvacet centimetrů vzdálené postýlky, než při každém spuštění alarmu běžet k rybníku. Jako by jí s mateřstvím odumřely mozkové buňky.

Srovnalovi
Srovnalovi | Zdroj: Radek Bajgar / © Česká televize

Do chaty se vrací i spisovatelka Rybáková (Ivana Chýlková), která stále píše romány, žije s dcerou a je zamilovaná do proutníka Fraňka v podání Stanislava Majera. Franěk už není policistou, dělá osobního kouče, a hlavně je neustále obklopený mladými ženami. A dojde k přesvědčení, že si do Záhoří jednu milenku přiveze a budou žít s Rybákovou jako jedna velká a šťastná rodinka.

Zdroj článku:
  • Autorský text