Příliš vzdálený most: Válečné drama o jedné z nejnepovedenějších válečných akcí 2. světové války

Příliš vzdálený most: Válečné drama o jedné z nejnepovedenějších válečných akcí 2. světové války
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Richard Attenborough natočil válečné drama podle knihy Corneliuse Ryana o operaci s názvem Market Garden, která měla být společnou akcí amerických, britských a polských jednotek. Cílem bylo bleskovým postupem dobýt Holandsko a umožnit spojeneckým vojskům vstoupit na území Německa.

175 minut válečné vřavy, výborné herecké obsazení s celou řadou hereckých hvězd a kompars počítaný na tisíce. Snímek dodnes získává pozitivní kritiku jako jeden z nejpovedenějších americko-britských válečných filmů. Ten od roku 1977 neztratil nic ze své atraktivnosti. Kde jinde by diváci mohli vedle sebe potkat takové hvězdy, jako byl mj. Dirk Bogarde, James Caan, Michael CaineSean ConneryEdward Fox, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Ryan O'Neal, Robert Redford a řada dalších.

Velkolepá rekonstrukce útoku spojeneckých výsadkářů za 2. světové války v rámci operace Market Garden si vyžádala složitou a náročnou přípravu.
Počátkem roku 1944 nacisté pevně ovládali celou západní Evropu a konec války se zdál být v nedohlednu. Proto bylo nutné připravit velkou akci, která by nacistům zlomila vaz. 6. června 1944 se západní spojenci pod velením generála Eisenhowera vylodili na pobřeží v severní Francii. V srpnu byla osvobozena Paříž. Němci začali ustupovali na všech frontách. Ale s úspěchy spojenců přišly i problémy. Zásoby se vozily ze 400 kilometrů vzdálené Normandie a bylo jich kriticky málo. Postup spojenců se téměř zastavil.

V září 1944 vypracoval maršál Montgomery nový efektní plán, nazvaný Market Garden (Tržiště). Organizované obsazení holandských mostů, které sloužily jako přístupové cesty do Německa, britskými a americkými výsadky, podporovanými rychlým přesunem pozemních vojsk, mělo vést k rozhodujícímu průlomu a ukončení bojů ještě před Vánoci.

Naplánovanou vojenskou akci však zkomplikoval složitý terén v místě seskoků a nečekaně tuhý odpor německých jednotek. Celková situace se pro spojence nevyvíjela dobře.

Britský režisér Richard Attenborough pojal svou dramatickou rekonstrukci operace Market Garden jako velkolepou válečnou fresku s ohromujícím množstvím komparsistů, vojenské techniky a hereckých hvězd, z nichž každá dostala vlastní dramatickou linku. Snímek Příliš vzdálený most tak vytvořil návaznost k americkému oscarovému filmu Nejdelší den (1962), který v podobně velkolepém stylu zobrazil spojeneckou invazi v Normandii. Oba snímky spojuje i autor literární předlohy Cornelius Ryan.

Zajímavosti z natáčení

Letecké natáčení bylo provedeno v prvních týdnech září 1976 a vyvrcholilo sérií výsadků, kterých se účastnila tisícovka mužů.

Bylo nalezeno velké množství amerických tanků, džípů a nákladních aut z druhé světové války. Filmaři je našli jako rezervní vojenskou techniku hlavně v Řecku a Turecku.  

Scény kolem mostu Arnhem byly natočeny v Deventeru (Nizozemsko), kde byl podobný most přes Ijssel stále k dispozici. Přestože v Arnhemu existovala replika původního silničního mostu, v polovině 70. let jej obklopovala moderní městská zástavba, takže nebylo možné jej použít jako prostředí pro město ze 40. let. Několik scén bylo natočeno v Zutphenu , kde je vidět starý obecní dům a hlavní kostel. Další scény byly natočeny v Twickenham Studios. 

Aby se náklady udržely na nízké úrovni, všichni herci s hvězdnými jmény souhlasili s účastí na natáčení na základě stejného týdenní honoráře, což v tomto případě činilo 250 tisíc dolarů. 

Střelba Američany vedeného útoku na most v Nijmegenu byla nazvána „hodina za milion dolarů“. Kvůli hustému provozu měl štáb povolení natáčet na mostě pouze mezi osmou a devátou hodinou 3. října 1976. Nedokončení scény by si vyžádalo složité přeplánování a také zaplacení přesčasů Redfordovi, což bylo odhadnuto celkem na milion dolarů. Všichni tedy museli pracovat s maximálním soustředěním a režisér trval i na tom, aby všichni, kdo budou hrát během scény mrtvoly, měli zavřené oči.  

Hudební skladatel John Addison, který složil hudbu k filmu, byl za druhé světové války členem XXX Corps a účastnil se Operace Market Garden, o níž film pojednává.

Filmoví kritici vyčítali producentovi Josephu E. Levinovi obsazení pouze 36letého Ryana O'Neala do role brigádního generála Jamese M. Gavina. Tomu bylo ale během této bitvy ve skutečnosti pouhých 37 let. Krátce poté byl dokonce povýšen na generála a ve věku 37 let se tak stal nejmladším generálem, který velel americké divizi ve druhé světové válce. 

Reálný generál Roy Urquhart, kterého hraje Sean Connery, neměl ponětí, kdo Sean Connery je a proč jsou jeho dcery tak nadšené, že roli jejich otce dostal právě on. Richard Attenborough vybral Conneryho kvůli jeho podobnosti s Urquhartem v mladších letech.

Steve McQueen a Audrey Hepburn měli původně ztvárnit postavy Majora Cooka a Kate Ter Horst. McQueen ale nechtěl být součástí širokého hvězdného ansámblu a chtěl hrát pouze hlavní role. Hepburn zase žádala příliš vysoký honorář. Role nakonec získali Robert Redford a Liv Ullmann. 

Charles Bronson byl původně zvažován pro roli generálmajora Sosabowskiho, kterou nakonec získal Gene Hackman.

Film je v nabídce ČT2 18. května večer.

Zdroje článku: