Příběh nejromantičtější herecké dvojice v Hollywoodu: Když Tom potkal Meg

Příběh nejromantičtější herecké dvojice v Hollywoodu: Když Tom potkal Meg
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fanouškům romantických filmů není třeba dvojici Meg Ryan a Toma Hankse dlouze představovat. Zahráli si spolu ve čtyřech filmech, poprvé v roce 1990. Jejich filmy vydělali po celém světě 6,4 miliardy dolarů, což svědčí o jejich oblibě.

Jak Tom Hanks a Meg Ryan začínali v Hollywoodu

Tom Hanks se narodil v Concordu v Kalifornii v roce 1956. Když vyrůstal, jeho rodiče se často stěhovali a herec potvrdil, že žil na deseti různých místech po celých Spojených státech, než se rodina usadila v Red Bluff v Kalifornii, když mu bylo deset let. V roce 1980 získal Hanks svou první roli, a to v nízkorozpočtovém filmu s názvem On ví, že jsi sama. Bylo mu 24 let. Pokračoval v získávání malých rolí v televizních produkcích, než získal svou průlomovou roli ve filmu Žbluňk (1984) o muži, který se zamiluje do mořské panny (Daryl Hannah). Film byl překvapivým úspěchem a nastartoval Hanksovu kariéru.

Meg Ryan se narodila v roce 1961 a vyrostla ve Fairfieldu v Connecticutu. Rozhodla se studovat žurnalistiku a herectvím si přivydělávala na školu od dvaceti let.

Její první hlavní role přišla v roce 1989, kdy hrála po boku Billyho Crystala v romantické klasice Když Harry potkal Sally.

Prvním společným filmem byl Joe proti sopce (1990)

Tom Hanks hraje Joe Bankse, muže, který je diagnostikován s terminální nemocí, která ho usmrtí za 6 měsíců.

Zdrceného muže kontaktuje zámožný podnikatel s neobvyklou žádostí. Má být součástí rituálu a skočit už za dvacet dní do sopky. Joe nabídku zvažuje, protože ví, že jeho vyhlídky nejsou nejlepší. Věc se však zkomplikuje, když se zamiluje do dcery podnikatele.

Samotář v Seattlu byl jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1993

Scénárista Jeff Arch měl velký problém prosadit si film. Hollywoodská studia nevěřila, že by mohl fungovat romantický film, kde hlavní hrdinové nejsou téměř nikdy v jednom záběru.

Film sleduje Sama Baldwina, nedávno ovdovělého architekta, jehož syn zavolá do rozhlasové stanice s cílem najít romantickou partnerku pro svého osamělého otce. Setkává se s novinářkou Annie Reed, která se do Baldwina zamiluje, přestože se nedávno zasnoubila.

Při castingu pro film bylo zvažováno několik hereček pro roli Annie Reed, včetně Julie Roberts, Kim Basinger, Sharon Stone a Jodie Foster.  

Nakonec se režisérka Nora Ephron rozhodla pro Meg Ryan, protože s ní pracovala na filmu Když Harry potkal Sally. Pro roli Sama Baldwina Ephron původně zvažovala Dennise Quaida, ale ten se nakonec ukázal nevhodný pro komediální scény, a proto roli dostal Hanks.

Z filmu se stala jedna z nejoblíbenějších romantických komedií minulého století.

Obsazení dvojice do dalšího romantického filmu Láska přes internet (1998) bylo sázkou na jistotu

Meg a Tom ve filmu
Meg a Tom ve filmu | Zdroj: TV Nova

Film inspirovaný maďarskou hrou režírovala opět Nora Ephron. Příběh svede dohromady Joea Foxe a Kathleen Kelly, dva obchodní rivaly v prodeji knih. Kelly provozuje malé dětské knihkupectví, zatímco Fox provozuje Fox Books, velký národní řetězec.

Nevědomky se do sebe zamilují, když se setkají v anonymní chatovací místnosti, aniž by tušili, že řetězec knihkupectví Fox likviduje malý obchod vedený Kathleen.

Nakonec svou identitu odhalí a po překonání překážek může jejich zamilovanost vzkvétat. Další romantická komedie u diváků opět bodovala.

Čtvrtým filmem bylo drama Dopisy z války

Na režisérskou židli si tentokrát sedla Meg Ryan a hrála také ovdovělou matku Kate. Po 17 letech se potkala před kamerou s Hanksem, který si zahrál jejího mrtvého manžela. Ve filmu se ale objeví jen na několik okamžiků. Hlavní postavou je jejich syn, který ve válečné době doručuje po městě na kole telegramy.

Film si nezískal nijak velkou popularitu — podle diváků byl zdlouhavý a nudný. Ryan se tak moc snažila o dojemné záběry, že ve filmu vlastně není nic jiného.

Chodili spolu Tom Hanks a Meg Ryan ve skutečném životě?

Navzdory jejich chemii, která je ve třech filmech naprosto zřetelná, nikdy spolu neměli ani malou aférku. V době natáčení prvního filmu se Hanks oženil s Ritou Wilson, se kterou strávil celý život.

Zajímavosti k filmu Láska přes internet

  • Film trochu předběhl dobu a v době, kdy se natáčel, musel asistent produkce Kevin Feige naučit Meg, Toma i režisérku Noru Ephronovou používat počítač a naučit je používat emaily. Meg tak svůj první email poslala Tomovi.
  • Kathleenino dětské knihkupectví opravdu existovalo a režisérka se sestrou byly jeho pravidelné zákaznice. Velký obchodní řetězec si filmaři vytvořili v opuštěném obchodním domě Barney's. K dekoraci posloužilo 25 tisíc knih, z toho bylo 7000 skutečných.
  • Meg a kolegyně Heather spolu trénovaly ve skutečném dětském knihkupectví týden před natáčením. Udělali to proto, aby se naučili rejstřík knih a jejich výkon byl přirozenější.
Zdroje článku: