Nepropásněte tuto sobotu ve 20:20 na nově: JURSKÝ SVĚT

Nepropásněte tuto sobotu ve 20:20 na nově: JURSKÝ SVĚT
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nenechte si ujít jeden z nejvýdělečnějších filmů všech dob! Nova tuto sobotu uvede Trevorrowův Jurský svět. Je tomu již pět let, co se režisér Colin Trevorrow rozhodl natočit už několikáté pokračování příběhu o přírodním parku plných prehistorických zvířat.

Jurský svět se dočkal pochvaly od filmových kritiků i mnoha kladných recenzí diváků a především výdělku téměř 1,7 miliard dolarů. Naplánujte si v sobotu 30. května filmový večer u tohoto trháku. Jak se Colinu Trevorrowi, režisérovi, který měl do té doby na kontě jen jeden celovečerní film, podařilo natočit takovou senzaci? V první řadě je to tím, že je obrovský fanoušek tohoto dinosauřího příběhu. Originál Stevena Spielberga, natočený na motivy knihy Michaela Crichtona, viděl poprvé v 16 letech a láska k filmu mu vydržela až do dospělosti.

Od Spielbergova Jurského parku z roku 1993 byly na motivy Crichtonovy knihy natočeny další dva filmy. Nejprve to byl Ztracený svět: Jurský park (1997) a v roce 2001 kina uvedla Jurský park 3. Režisér Colin Trevorrow diváky varuje, že jeho film není remakem Spielbergova originálu, nýbrž jeho přímým pokračováním.Tentokrát se do zábavního parku plného pravěkých ještěrů vracíme 22 let po jeho vytvoření milionářem Johnem Hammondem. Počet návštěvníků se ale stále snižuje a tak provozovatelé neváhají přijít s atraktivní novinkou, kterou je nový druh dinosaura Indominus Rex vytvořen za pomocí vědeckých experimentů. Jenže jak už to tak bývá, laboratorní pokus se vědcům vymkne z rukou a obrovský dravec si zvolí jako potravu zaměstnance i návštěvníky parku. Z návštěvy ostrova Isla Nublar se tak stává spíše boj o přežití, než zábavně strávené odpoledne s rodinou. Trevorrow se nesnažil jít ve Spielbergových stopách.Vzhledem k režisérově úctě k původnímu Jurskému parku lze snadno pochopit, proč považoval za trochu obtížné vydat se stejnou cestou jako Steven Spielberg. Rozhodl se tedy, že nebude napodobovat legendárního režiséra. "Mým cílem nebylo natočit pouze fanouškovský film, ale přinést divákovi něco nového. Zároveň jsem ale cítil respekt vůči fanouškům Spielbergova Jurského parku a toužil jsem jim ukázat, že jejich oblíbený příběh je tentokrát opět v dobrých rukou" řekl o filmu Trevorrow. "Soustředil jsem se tedy na to, abych nešel ve stopách Spielberga, ale vždy jsem se snažil o samostatnou práci."

V Jurském světě se mísí skuteční robotičtí dinosauři s těmi vytvořenými počítačovou animací. To je pro film zásadní. Trevorrow měl k dispozici ty nejlepší experty z oboru počítačové animace. Divák se tak dočká nejen interakce mezi hercem a reálnou figurou dinosaura, ale také skvělých speciálních efektů. Jurský park z roku 1993 měl mnoho scén zasazených do temného a deštivého prostředí - prostředí, které by v případě potřeby mohlo maskovat nedokonalosti vizuálních efektů. Téměř celý Jurský svět se ale odehrává za denního světla. Filmaři si uvědomili, že právě odhalení nedokonalostí prehistorických zvířat je to, co udělá film reálnější a přinese tak divákovi nové dojmy.
Hlavních rolí se tentokrát ujali Bryce Dallas Howard, která ztvárnila postavu po penězích dychtící manažerky parku Claire Dearing, a Chris Pratt – biolog Owen Grady. Filmu rozhodně nechybí napětí a akce, ale ani romantika a dávka vtipu. Pokud jste fanoušky dinosauří série, rozhodně nezmeškejte toto čtvrté pokračování. Trevorrowův film není pouhou kopií předchozích snímků, nýbrž vzdáním holdu originálu Stevena Spielberga.