Nejdrsnější věznice světa Lesotho: O sexuální apetit zdejší násilníci nepřišli ani za mřížemi

Nejdrsnější věznice světa Lesotho: O sexuální apetit zdejší násilníci nepřišli ani za mřížemi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lesotho je malá země ve vnitrozemí Jižní Afriky. Sousedí s JAR. Původními obyvateli byli Křováci. Dnešní obyvatelstvo jsou převážně Sothové a není v nich ani stopy dobromyslného Křováka, kterého známe z oblíbených komedií (Bohové musí být šílení).

Země s největším podílem sexuálních zločinů

Raphael se tentokrát s kamerami vydal do jedné z nejchudších zemí na světe. Země je tvořená převážně vesnicemi a měst je zde velmi málo. Hlavním z nich je Maseru a právě v něm je nejpřísnější věznice v zemi. Polovina vězňů je odsouzená za sexuální zločiny a velká část obyvatelstva a také vězňů je HIV pozitivní.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa (Brazílie): Jak si vedl "nastrčený vězeň" v zemi, kde dozorci střílí i kvůli ucpanému záchodu

Sexuální násilí je v této zemi hluboce zakořeněné, protože ženy jsou zde stále považované za druhořadé lidi. Sexuální agresivita pokračuje i ve vězení, kde je znásilnění běžnou praxí. Uvidíme, zda Raphael vyjde z věznice se „zdravou kůží“.

V současnosti je z 645 vězňů 195 nakažených

Vláda bojuje proti znásilňování tak, že zavedla vyšší tresty a minimum je 10 let. Státní věznice jsou tak plné násilníků.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa Mauricius: Věznice s extrémními tresty

Po příjezdu do věznice

Při vstupní prohlídce do věznice byl náš reportér dotazovaný, zda nebyl policisty mučený. Podle dozorců se potkávají každý den s vězni, kteří tuto zkušenost mají. Následoval zdravotní pohovor, jehož cílem je zjistit, zda je nový vězeň HIV pozitivní. V současnosti je z 645 vězňů 195 nakažených. Navíc znásilňováním se nemoc šíří dál. Vězni sice dostávají léky a úřady se snaží i ve vězení znásilnění trestat, ale většina vězňů se bojí takový čin nahlásit.

Od dozorce byl Raphael poučený, že bojovat o život se rozhodně vyplatí a že hrozba znásilnění je pro nové vězně opravdu velká. V noci dozorci nemohou zajistit ochranu před znásilněním. Náš reportér se ocitl v bloku, kde je asi 300 vězňů. V cele 3,5 x 4,5 metru měl 13 dalších spoluvězňů. 9 z nich si odpykává trest za znásilnění. Vězni si Raphaela trochu podali a naprosto seriózně mu oznámili, že si musí jednoho z nich vybrat za manžela. Situace se vyhrotila a Raphael chtěl vzít nohy na ramena. Nakonec ale uviděl pobavené spoluvězně a došlo mu, že jde o rituál pro nového vězně. Úplně jim ale nevěřil, že jde jen o legraci. Navíc situace, že jsou vězni od tří hodin odpoledne do šesti do rána zamčení v celách, moc šancí pro hledání pomoci nedává.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa: Olašská věznice v Rumunsku, kam se vězni stále vracejí

Na znásilnění už dozorci rezignovali. Na chodbách jsou alespoň zásobníky na prezervativy, aby se utlumilo šíření viru HIV. Raphael mluvil s vězněm, který za tři loupeže a znásilnění dostal trest 75 let. Tresty se mu za jednotlivé činy sečetly a z vězení už se nedostane. Vězeň tvrdil, že až ve věznici se dozvěděl, že znásilnění je zločin. Ještě u soudu nechápal, proč dostává za znásilnění trest. Teprve ženy, které dělaly ve věznici seminář o právech žen, mu dokázaly vysvětlit, co bylo v jeho chování špatné. Jenže se zažitými zvyklostmi a nízkou mírou vzdělanosti je těžké společnost nasměrovat lepším směrem. 

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?

Příběhy vězňů

Raphael bývá většinou s vězni soucitný, ale když mluvil s mužem, který zabil spolu s manželkou své čtyři děti, protože vypili nápoj od šamana a měli vidinu, která jim to přikázala, tak už soucit neměl. Navíc muž se necítil vinen, protože to byla práce zlého ducha a on za nic nemohl. To je Lesotho, země, kde donedávna zločiny spojené s šamanstvím byly posuzovány velmi mírně, a ještě před pár lety se žena svatbou stala majetkem muže.

Zdroj: