Nejdrsnější věznice světa Mauricius: Věznice s extrémními tresty

Nejdrsnější věznice světa Mauricius: Věznice s extrémními tresty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mauricius je ostrovní stát v Indickém oceánu, který leží asi 900 km od Madagaskaru a v minulosti šlo o britskou kolonii. Ostrov přitahuje svými plážemi s jemným bílým pískem a průzračnou vodou davy turistů, kteří zde naleznou tropický ráj. Úplně jiná atmosféra panuje ve věznici Melrose.

Nový šéf a nové pořádky

Věznice s maximální ostrahou má za svými zdmi 800 nejhorších pašeráků drog, sexuálních delikventů a vrahů z celé země. V zemi s milionovou populací berou zločin hodně vážně. Mají dvanáct věznic a Melrose je výjimečné místo, kde je tvrdá disciplína. Tyto hodně drsné metody vysvětlují tím, že jde o vězení, ne o „mamahotel“. Sebemenší porušení pravidel se tvrdě trestá. Vězni nemají žádná privilegia, dokonce nesmí ani kouřit. Vězni tak přišli o základní vězeňskou měnu – cigarety, která je pro život ve věznicích hodně důležitá.

Věznice Melrose byla donedávna zaplavená drogami. Potom přišel nový vězeňský komisař a vše se změnilo. Neváhal si přizvat speciální jednotky, aby zabránil konfliktům a začal dělat razie, při kterých se zabavovaly drogy a tisíce mobilních telefonů. Nový komisař zavedl prakticky přes noc nový vězeňský režim a drží ho už tři roky.

Raphael nejprve zamířil do Nového křídla, což je místo, kde absolvoval osobní prohlídku a vyfasoval slušivý oranžový obleček. Potom byl převezený do Melrose. Věznice byla vybudovaná v roce 2014 za 80 milionů dolarů a má kapacitu tisíc vězňů. Z dálky je to chladná betonová stavba, která do prostředí ostrova moc nezapadá.

I vrazi zde jsou jako beránci

Věznice je čistá a tichá. Vězni chodí se sklopenými hlavami a mlčí. Raphael byl ubytovaný v cele pro deset mužů, která slouží pouze jako noclehárna. Ráno si vězni vezmou do plastových krabic věci, které budou potřebovat a cela se zamyká.

Restrikce nového komisaře vnesly do zdejšího prostředí pořádek, ale i strach. Za pětiminutové zaspání je zde trest 5 dni na samotce. Vězeňská správa vězně po celý den zaměstnává. Je to jedna z věcí, na kterých si vedení zakládá. Kdo se v práci málo snaží, může skončit na samotce i na dvacet dní. Jde o tmavé místo, kde vězňům berou přes den matraci, a jak jeden z vězňů řekl, ještě polévají podlahu vodou, aby musel vězeň stát. To ale jeden z dozorců popřel.

Práce šlechtí

Ve věznici se vyrábí například nábytek, nebo zde vězni šijí boty pro dozorce. Za týden práce mají 3 dolary, které ani nemají za co utratit. Žádné peníze a věci na přilepšenou zvenčí se do věznice nedostanou.

Raphael zašel také do kuchyně a překvapivě zjistil, že i tady jsou určitá privilegia, i když jsou dobře schovaná. V kuchyni narazil na cukrářskou dílnu. Pár vyvolených vězňů se zde učí řemeslo a mohou si udělat výuční list.

Pro vězeňského komisaře je jeho práce na prvním místě a na všechna opatření má své důvody. I zákaz cigaret nebyl vrtochem. Vězni se o ně neustále rvali, zraňovali se a vznikaly nepokoje. Když odstranil příčinu, zmizely i potyčky. Prací udržuje pořádek. Jen vězni nejsou z takového režimu moc nadšení a v Evropě by se nejspíš oháněli lidskými právy.

Zdroj: