Nejdrsnější věznice světa (Brazílie): Jak si vedl "nastrčený vězeň" v zemi, kde dozorci střílí i kvůli ucpanému záchodu

Nejdrsnější věznice světa (Brazílie): Jak si vedl "nastrčený vězeň" v zemi, kde dozorci střílí i kvůli ucpanému záchodu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Brazílie je země známá vysokou mírou kriminality. V tomto ohledu se řadí mezi nejhorší země světa. Kriminalita se váže především na válku drogových gangů, které bojují proti sobě a proti policii a armádě. Z nedávných statistik vyplývá, že denně je zavražděno 175 lidí.

Násilí si v Brazílii vyžádá každoročně tolik mrtvých, jako kdyby byla v zemi válka. Mrtví jsou nejen v důsledku organizovaného zločinu a boje drogových gangů, ale každoročně roste počet lidí, kteří umírají při policejním zásahu. V některých oblastech policie situaci nezvládá a musí být nasazená armáda.

Nový průvodce v dalším vězeňském dobrodružství

Investigativní novinář Raphael Rowe si jako svůj premiérový pobyt s filmovým štábem vybral jednu z brazilských věznic, která je proslulá krvavými nepokoji. Jde o vězeňský areál v Porto Velho, v jižních oblastí země.

Pro Raphaela je to zvláštní událost, když se vrací do vězeňského prostředí, kde strávil dvanáct let a to od 19 let. Přišel tedy o ty nejproduktivnější roky života, aniž by spáchal zločin, ze kterého byl usvědčený.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Ukrajina aneb „Vítejte u nás v Kocourkově!“

Zdejší oblast zvaná Rondonia je divoký západ Brazílie a válka gangů zde probíhá jak venku, tak i za zdmi věznice. 40 % odsouzených si odpykává tresty za drogy. V zemi je vyhlášená nulová tolerance a do vězení se dostane i člověk, co má marihuanu v kapse.

Drobní zločinci tak končí v celách, kde jsou vrazi a násilníci. Ve věznici Porto Velho jsou dva nesmiřitelné gangy, a právě tato situace je příčinou nepokojů.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?

Věznice má 9 oddělených zařízení ve kterých je dohromady 8 tisíc vězňů. Na jednoho dozorce připadá 80 vězňů. Na navýšení počtu dozorců nemá stát peníze, stejně jako na opravu chátrajících budov v areálu.

Stejně jako Paul musel i Raphael donaha

Na Raphaela čekala osobní prohlídka bez oděvů a pobyt v monitorovací cele. Odtud jsou vězni rozdělování dál do cel v areálu.  Pobyt v této cele se může protáhnout a podmínky bydlení jsou dost žalostné. Z jedné strany cely jsou mříže a když dozorci usoudí, že je to třeba, střílí po vězních gumové projektily. Příčina zásahu může být i v případě, když se ucpe záchod a výkaly tečou do cely, kde se v nich vězni brodí.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa (Filipíny). Jak se "tajný vězeň" popasoval s nelidskými podmínkami v cele se 160 odsouzenými

Raphael se naštěstí nezdržel dlouho a pokračoval na jedno z vězeňských oddělení, kde jsou tři bloky a 620 vězňů. Ti musí být oddělení podle příslušnosti ke gangu. Kdyby se příchozí nováček dostal do míst, kde vládne nepřátelský gang, zabili by ho.

Prostředí věznice je drsné, ale vězni se snaží alespoň částečně uklízet a udržovat místo obyvatelné. Po věznici volně pobíhá mnoho psů, nikomu to ale nevadí. Dozorci chodí dovnitř k celám jen na otvírání a zavírání cel, a to velice obezřetně.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Honduras

Na den dozorcem

Na jeden den se náš průvodce změnil v dozorce. S jedním kolegou na věži probíral poslední vězeňskou vzpouru, do které se zapojilo 400 vězňů s noži a klacky. Dozorci ustoupili a když se jednomu gangu podařilo zmocnit se nepřítele, zabili ho, znetvořili a rozčtvrtili. Nebylo to poprvé. Uřezávání hlav nebo vyjímání srdce z těla jsou pro tento způsob boje běžné.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa - Mexiko

Jednou týdně manželské radovánky

Jako z jiného světa působí v tomto krvavém místě 1x týdně návštěvní den. Vězni si z cel nosí matrace do návštěvního křídla, kde je 12 kabinek na 180 vězňů, za kterými přišly manželky a přítelkyně. Kabinky tak slouží jako velice rychlý hodinový hotel. Vzhledem k hroznému prostředí, jsou ženy svým manželům asi hodně oddané, když jsou ochotné tyto návštěvy absolvovat.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa

(Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet, https://www.netflix.com/)