Nejdrsnější věznice světa (Filipíny). Jak se "tajný vězeň" popasoval s nelidskými podmínkami v cele se 160 odsouzenými

Nejdrsnější věznice světa (Filipíny). Jak se "tajný vězeň" popasoval s nelidskými podmínkami v cele se 160 odsouzenými
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filipíny jsou ostrovním státem v jihovýchodní Asii. Rozkládají se na 7641 ostrovech v Tichém oceánu. Je to 12. nejlidnatější země na světě. Přestože jde o 47. největší ekonomiku světa, v zemi je vidět chudoba na každém kroku. A s tak rozsáhlou chudobou je spojená i vysoká kriminalita.

Právě do této země, která se v posledních letech odvrací od demokratického světa směrem k Číně a Rusku, nás vzal irský novinář Paul Connolly, který tak tímto dokumentem z vězeňského prostředí ukončil první sérii a také svou přítomnost v tomto dokumentárním cyklu.

A protože jde o opravdu extrémně nehostinné prostředí, udělal rovnou dvě návštěvy, kde se na rozdíl od předchozích epizod, zdržel jen krátce. Přesto na něj toto prostředí velmi zapůsobilo.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Honduras

Naprostým fenoménem jsou přeplněné věznice a zahlcený soudní systém, kdy se běžně lidé za mřížemi dočkají procesu průměrně po 8–12 letech, ale klidně si před vynesením rozsudku posedí i 14 let a více. A to je zde nemalá pravděpodobnost, že jsou nevinní.

První návštěva – věznice Rizal City

Ve věznici, která slouží především jako vyšetřovací vazba, žije 130 mužů a 20 žen. Většina z nich roky čeká na soudní proces.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Mexiko

Věznice funguje na jednoduchém systému. Dozorci hlídají areál zvenčí, o kázeň uvnitř se stará gang Sputnik. Ten má svou hierarchii. Prostor cel je omezený, proto jsou všechny stále otevřené. Kdo odmítá být členem gangu, musí uklízet i za ostatní. Paul si zkusil úklid chodby a záchodů.  Jde o zemi, která má teplé klima a teploty jsou uvnitř věznice vysoké. Vzhledem ke koncentraci vězňů a existenci pouze dvou kohoutků s vodou na dvoře, se místem šíří zápach. Vodu si vězni roznáší v kanystrech dovnitř areálu. Jídlo si řeší z vlastních zdrojů.

Určitě zajímavá je i přítomnost ženského oddělení. Není nijak zabezpečené, a tak Paul narazil na vězně, který si s jednou z žen pořídil dítě. To žilo s matkou v těch otřesných podmínkách. Ani ženské oddělení není místo, kde byste chtěli strávit jedinou noc. I zde je šéfkou žena z gangu Sputnik. Ženy, které se nepřidaly ke gangu, jsou pro svoji bezpečnost zavřené v celách.

Právě šéfka Emma, která už ve věznici čekala osm let na soud, během reportáže konečně absolvovala soud. Ten ji označil za nevinnou, a tak se mohla těšit na brzký odchod z věznice. Během doby, kdy byla v osmileté vazbě, jí zemřela dcera. Nemohla dělat nic.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?

Jako další cíl si štáb zvolil věznici na venkově

Součástí dohody bylo i nezmínění místa, kde věznice je.

I v tomto místě celá řada vězňů čeká na proces. Stejně je zde organizovaná správa věznice. Vězni mají hierarchii a šéf se stará o to, aby uvnitř areálu nebyly nepokoje a násilnosti.

Paul dostal místo v cele, kde ho čekalo 70 lidí a 28 lůžek. Absolvoval tělesnou prohlídku před spolubydlícími z cely. Volného prostoru tam moc nebylo. Ale jeho cela nebyla ani zdaleka ta nejhorší. V té další se mačkalo 160 vězňů, kteří se dělili o 24 postelí. V takových podmínkách jsou 22 hodin denně. 2 hodiny mohou pracovat na zahradě.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa

Paul během pobytu zjistil, že v areálu je několik případů tuberkulózy. Někteří nakažení byli v malé oddělené cele. Žádné léky ani ošetření se nekonalo.

Jak jeden z vězňů Paulovi řekl, příšerné životní podmínky srovnatelné s mučením, jsou součástí trestu.

(Zdroj: https://cs.wikipedia.org/, https://www.netflix.com/browse/genre/83)