Nejdrsnější věznice světa (Halden): Norsko vsadilo na slušnost a příjemné prostředí a funguje to

Nejdrsnější věznice světa (Halden): Norsko vsadilo na slušnost a příjemné prostředí a funguje to
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tento skandinávský stát se řadí na deváté místo v Evropě, pokud jde o velikost. Jde o hornatou krajinu. Země bohatne z těžby ropy. podle statistik z roku 2019 je to po Finsku a Dánsku třetí nejšťastnější země světa a má nejdokonalejší demokracii.

Hodnotícími faktory pro míru štěstí jsou příjmem, svoboda, střední délka života, sociální podpora, důvěra a velkorysost. Ale i V Norsku mají zločince. Jejich věznice nejsou rozhodně ty nejdrsnější, i když v té nejmodernější z nich může být pro vězně se zvýšenou ostrahou těžké to, že se od nich chce vedení normálního života.

Vítejte v Haldenu, v moderní věznici postavené v roce 2010, kde z metody „cukr a bič“ byl odstraněný ten bič.

Oáza klidu, kde neuvěříte, že jste ve vězení

Věznice Halden se nachází asi 25 km od Švédska a je umístěná do borového lesa. Zdejší nápravná instituce se rozhodla i těm nejprotřelejším zločincům dát druhou šanci. Zřejmě se to vyplácí, protože mají nejmenší recidivu na světě.

Už po příjezdu do areálu je náš průvodce Raphael trochu překvapený. Slušné přijetí včetně podání ruky člověk na takovém místě nečeká. Bylo to pro něj první vězení, kde se dozorci k vězňům chovají s respektem.

Na začátku místo potupné tělesné prohlídky vězni absolvují výměnu oblečení a jdou do bloku A, sloužícímu pro monitorování vězňů, odhalení drogově závislých a agresivních jedinců. Cela je vlastně malá garsonka s jednou postelí, s vlastním a od ložnice odděleným sociálním zařízením, s televizí, lednicí a šatní skříní. Vše čisté a jako nové. Úroveň průměrného levnějšího českého hotelu (ten má občas společné sociální zařízení!)

Nic z toho, na co jste z dokumentů o věznicích zvyklí, tady nenajdete. Jen zámky na celách vám připomenou, že jde o vězení. Cílem systému je, aby se vězeň sám rozhodl, zda bude svůj trest trávit v pohodlné cele, ale věčně sám, nebo zda se zapojí do práce a do studia. To mu kromě příjmu zajistí program na celý den a svobodu pohybu ve společných prostorách. Tam najdou vězni třeba pingpongový stůl, klubovnu s pohodlným posezením a kuchyňkou, kde si mohou vařit z potravin zakoupených ve vězeňském supermarketu. Ten je dobře vybavený, a kromě alkoholu je tam prakticky vše, co najdete v běžném obchodě.

Lidský přístup je pro řadu vězňů novinkou

Atmosféra klidu není samozřejmě zadarmo. Na 250 vězňů je zde 350 dozorců a personálu. Velkou část tvoří ženy. Vězni mají odborné psychologické terapie a také řadu možností, jak si během dlouhého pobytu získat například vzdělání na automechanika, truhláře nebo kuchaře. Všechny učňovské dílny jsou prakticky podobné pracovnímu prostředí v reálném životě a na vybavení se nešetřilo. Dozorkyně chodí do klubovny za vězni na kávu a hlavním úkolem vězeňského personálu je ukázat svým svěřencům, kteří leckdy neprožili zrovna lehký život, že mohou žít i jinak. Moc mříží tady nenajdete. Raphael byl úplně stejně překvapený, jako každý divák, který takovou věznici vidí.

Ale dozorci nejsou bábovky, jsou velice dobře vycvičení i pro případ, kdy je vězeň agresivní a nepřístupný. To ho potom ve velké přesile z jeho útulné cely odvedou do polstrované místnosti, kde si nemůže ublížit a má čas přemýšlet. Náš vězeňský průvodce si zahrál na vzpurného vězně a nestačil se divit, jak rychle se s ním parta těžkooděnců vypořádala. A nic nenarušilo poklidný život ostatních vězňů. Areál má dokonalý systém chodeb v podzemí a tam se mohou dozorci rychle pohybovat a jednat, když je třeba.

Zdroj: