Mechanický pomeranč (1971): Kvůli nárůstu kriminality po uvedení tohoto snímku bylo promítání filmu zakázáno

Mechanický pomeranč (1971): Kvůli nárůstu kriminality po uvedení tohoto snímku bylo promítání filmu zakázáno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První film, ke kterému psal legendární režisér Stanley Kubrick scénář úplně sám. Kriminální sci-fi, dnes již kultovní snímek s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. Násilí, sex a Beethoven.

Žádné velké filmové ocenění pro tento drsný a kontroverzní snímek

Psal se rok 1972 a na Oscarech to vřelo. Všichni čekali, jak dopadne tento kontroverzní snímek. A to nebylo všechno. Kromě 4 nominací na Oscara byl film nominován i na 7 cen BAFTA a 3 Zlaté glóby. Žádnou z nominací ale neproměnil. Získal pouze Cenu Kruhu newyorkských kritiků za nejlepší film a režii. Na Oscarech dokonce Kubricka předčil William Friedkin s filmem Francouzská spojka. Ale při slavnostním udílení cen sám pronesl, že nejlepším filmovým tvůrcem je Kubrick.

Vlna násilí

Kontroverzní film odehrávající se v „Londýně nedaleké budoucnosti“ překročil mnohá tabu, která do té doby ve filmovém průmyslu panovala. Po jeho uvedení bylo možno pozorovat nárůst kriminality zejména městské mládeže. Ti po vzoru hlavních hrdinů začali dělat výtržnosti, ve velkém se rozjely zločiny a vraždy. Dokonce i režisérovi bylo vyhrožováno násilím. O několik let později dokonce Kubrick požádal, aby byl film stažen z kin. Tak to zůstalo až do jeho smrti, kdy bylo ve Velké Británii opět povoleno jeho promítání.

Inspirace pro název filmu

Autor, který napsal knižní předlohu k filmu, Anthony Burgess, žil nějakou dobu předtím, než knihu napsal, v Malaysii. Právě tam čerpal inspiraci pro své pozdější slavné dílo Mechanický pomeranč, tedy anglicky „A Clockwork Orange“. V překladu do angličtiny se totiž malajsky řekne slovo člověk jako „orang.“ A „clockwork fruit“ je jeden z britských hovorových výrazů pro označení hazardního stroje. Zde je jasně patrné, odkud vzal autor název celého dnes již kultovního díla.

Kontroverzní snímek, který navždy změnil dějiny kinematografie.