Tréma ji dostala, když měla zemřít v náruči Old Shatterhanda. Marii Versini se splnil s rolí Nšo-či dětský sen

Tréma ji dostala, když měla zemřít v náruči Old Shatterhanda. Marii Versini se splnil s rolí Nšo-či dětský sen
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako děvčátko milovala postavu Old Shatterhanda, a to od dob, kdy jí otec předčítal před spaním knihy Karla Maye. Snila o tom být sestrou statečného Vinnetoua a spřátelit se s jeho věrným přítelem Old Shatterhandem. A někdy se sny uskuteční. Marie si jen pár let musela počkat.

Za svůj trošku exotický vzhled vděčila Francouzka původu svého otce, který pocházel z Korziky. Ona už se narodila v Paříži. Poprvé se se světem Vinnetoua seznámila v šesti letech, když jí otec, učitel na Sorbonně, před spaním předčítal knihy. V sedmi letech si poprvé oblékla indiánský kostým na narozeninové oslavě. Panenky šly stranou, chtěla být sestrou apačského náčelníka.

Za pár let, když natáčela v německo-jugoslávské koprodukci s Lexem Barkerem a Pierre Bricem, to byl pro ni nezapomenutelný zážitek. A to ještě netušila, jak moc bude film úspěšný a že už navždy zůstane Nšo-či.

K herectví však měla namířeno už od dětství. Pilně studovala tanec, brala lekce herectví. Už v sedmnácti letech se tak ocitla va divadelních prknech. Mluvila také několika jazyky a disponovala atraktivním vzhledem, čímž se stala zajímavou pro filmaře. Ještě před tím, než kývla na roli apačské dívky, měla za sebou zkušenosti s německými, italskými i francouzskými tvůrci. A dostala šanci i v americkém filmu.

Život se jí změnil na filmovém festivalu v Berlíně v roce 1963, kde ji angažoval producent Horst Wendlandt do role Nšo-či. Prakticky přes noc se z ní stala hvězda z titulních stránek populárních magazínů. Přestože natočila řadu filmů s hereckými hvězdami, mezi které patřil například Jean Paul Belmondo nebo Alain Delon, žádná role nepřekročila stín sestry Vinnetoua. Celkem natočila 33 celovečerních filmů a mnoho televizních pořadů.

Marie Versini 2009
Marie Versini v roce 2009 | Zdroj: Markus Wissmann / Shutterstock

Ale nebyla to role Nšo-či, které si nejvíce ve svém životě cenila. Vdala se v roce 1974 za Pierra Vialleta, se kterým se seznámila v roce 1961. Na rozdíl od svého idolu Old Shatterhanda strávila dlouhý život v jediném šťastném manželství. V létě žili v Paříži a na zimu se stěhovali na ostrov Ré v Atlantiku. Marie se po ukončení kariéry v roce 1984 věnovala hlavně výrobě triček s indiánskými motivy a navštěvovala srazy milovníků mayovek. Hrát přestala kvůli vážnému zdravotnímu stavu manžela.

V roce 2002 vydala autobiografickou knihu, kde zavzpomínala na první setkání s Old Shatterhandem, kterému měla hned první natáčecí den zemřít v náruči. Bylo to pro ni hodně emotivní a těžké. Natáčení však nebylo jen o vysněném setkání s postavou z dětských snů. Marie se bála jezdit na koni, což představovalo u její role docela problém. A to ještě netušila, že i přes desítky dalších krásných rolí, kdy už byla zkušenější herečkou, zůstane zapsaná v historii pouze jedinou rolí. Během kariéry tím dost trpěla.

Francouzská herečka Marie Versini zemřela ve věku 81 let v Guingampu v Bretani. Poslední dva roky života byla odkázaná na odbornou péči, protože trpěla následky úrazu, kdy upadla ve svém domě v Paříži a způsobila si několik zlomenin a poranění hlavy.

Zdroje článku: