Linda Rybová alias Blanka z Ulice měla medvěda v pokoji

Linda Rybová alias Blanka z Ulice měla medvěda v pokoji
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Blanka Voláková je dlouholetou oblíbenou postavou Ulice. Diváci ji obdivují, sympatizují s ní, litují ji, když se jí děje nějaká křivda. Čím to může být, že je zrovna tato postava tak oblíbená? Možná to bude i tím, že ji ztvárňuje herečka Linda Rybová.

Linda Rybová se na herecké scéně pohybuje mnoho let. Je všestranně nadaná. Proto také nepatří do škatulky jen filmová herečka, jen seriálová herečka nebo jen divadelní herečka. Většinou ji můžeme vidět v nějaké vznešenější roli, ať už se jedná o postavu jako takovou, třeba princeznu, nebo nějakou profesi.

Pojďme si zapátrat v paměti a zavzpomínat na některé výrazné role, ve kterých se objevila, a které si ve spojitosti s ní vybavíme i dnes. Vynecháme pro tentokrát její dlouholeté působení v mnoha seriálech, třeba právě v Ulici nebo Ordinaci v růžové zahradě. 

Kytice (2000)

Bravurně zfilmované básně ze sbírky Karla Jaromíra Erbena. Linda Rybová se společně s Danem Bártou objevila v básni Vodník. Nevinná, leč neposlušná dívka nedbá varování matky a jde k rybníku. Utrhne se pod ní lávka a ona padá do vody. Vodník ji oživí a dívka s ním žije pod hladinou. Zplodí spolu dítě, které však dívka nechává vodníkovi jako záruku, že se k němu vrátí zpět od její matky. Matka ji však nepustí. 

Anička s lískovými oříšky (1993)

Krásná televizní pohádka, kde se do hodné a krásné dívky Aničky zamiluje král v podání Jana Čenského. Jejich cesta k naplnění vzájemné lásky bude však trnitá. Král je zakletý, i když má stále stejnou tvář, a Aniččinu krásnou tvář promění pomstychtivá macecha v ovčí. Při vzpomínce na hereččinu ovčí tvář mělo mnoho dětí noční můry a i v dospělosti se jim při zmínce o této pohádce s odporem vybaví. 

Čarodějky z Předměstí (1990)

Zde bylo Lindě Rybové sladkých patnáct let. Zahrála si tu roli Hanky, starší sestry malé Veroniky, která společně s kamarádkou najde kouzelnou knihu. Z ní tyto dvě kamarádky vaří všemožné lektvary, které skutečně fungují. Bohužel často jinak, než mají, nebo je někdo pozře omylem.

To se právě stane příteli Lindy Rybové, kterému nalije víno v domnění, že se jedná pouze o červené. Což o to, červené je, ale přítel Michal se mění v medvěda, který si zvědavě prohlíží celý pokoj. 

Zdroj článku:
  • Autorský text