Let číslo 93: Mrazivé připomenutí teroristického činu, který změnil svět

Let číslo 93: Mrazivé připomenutí teroristického činu, který změnil svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý si pamatuje, co se stalo 11. září 2001, dokonce i ti, kteří byli na druhé straně světa. I po devatenácti letech, si lidé tyto okamžiky vybavují. 11. září svět šokovala série teroristických útoků, které výrazným způsobem změnily pohled na terorismus.

Tuto tragickou událost zpracovalo mnoho filmařů a snímek „Let číslo 93“ z roku 2006 patří k těm nejlepším.

Režisér Paul Greengrass přistoupil k natáčení netradičním způsobem. Podařilo se mu vytvořit, za použití ověřených informací ze skutečného letu, příběh plný napětí a hrdinství obyčejných lidí.

Let číslo 93 byl krátce po startu obsazený teroristy, kteří měli v plánu jeho řízený pád na strategicky významný cíl v USA. Spekulovalo se o budově Kongresu nebo o Bílém domě. Záměr se teroristům nepodařilo uskutečnit, protože se pasažéři odhodlali k odporu.

Neobvyklé natáčení se vyplatilo

Režisér si pro svůj počin záměrně vybral neznámé tváře, aby se divák soustředil na děj filmu a nesledoval jednotlivé herecké postavy. Ve snímku si zahrálo také mnoho lidí, kteří byli spojeni s reálným letem nebo pracují v leteckém oboru.

Zahráli si letušky a piloti

Jeden z operačních manažérů ztvárnil ve filmu svou postavu. Všechny členy posádky ve filmu představují skuteční piloti a letušky a někteří jsou dokonce zaměstnanci United Airlines. To je společnost, které dané letadlo patřilo. Ukázali se i skuteční dispečeři, kteří měli ten tragický den službu.

Film se točil v reálném prostředí, v armádních a civilních letištních centrech.

Ani práce s hereckým týmem nebyla běžná. Každý z herců dostal studii své postavy, aby ji ztvárnil co nejvěrohodněji. Pomohli tomu i rodiny obětí a přinesli různé dekorace, které charakterizovaly jejich zemřelé příbuzné (oblečení, hudbu, knihy).

Jak se to stalo

Reálný Boeing 757 měl kapacitu 182 pasažérů. Ten den jich ale cestovalo jen 37 a 7 členů posádky. Hlavním aktérem byl Ziad Jarrah, který se po vpádu do pilotní kabiny ujal pilotování směrem na Washington D.C. Letadlo se díky zásahu pasažérů, kteří už věděli díky mobilním telefonům o dalších událostech, nakonec do destinace nedostalo a spadlo u vesnice Shanksville, 240 km daleko.

V době natáčení byli herci „pasažéři“ odděleni mimo natáčení od herců „únosců“, aby se navzájem nepoznali a jejích hraní bylo autentičtější.

Film získal řadu nominací a cen od filmových kritiků i veřejnosti. Část tržeb tvůrci věnovali na památník obětem.

Film si nenechte ujít 15. záři večer na Nova Cinema.