Lady Bird - zábavný snímek o těžkém dospívání se Saoirse Ronan v hlavní roli si celosvětový úspěch zaručeně zaslouží

Lady Bird - zábavný snímek o těžkém dospívání se Saoirse Ronan v hlavní roli si celosvětový úspěch zaručeně zaslouží
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Debutový snímek oceňované režisérky Grety Gerwig se hned po premiéře dočkal celosvětového úspěchu. A rozhodně to bylo zasloužené. Kromě skvělého hereckého obsazení vás zaujme i poutavý příběh odvážné dívky, který si naprosto zamilujete. Proč se tedy na film podívat?

Příběh dospívající dívky Christine (Saoirse Ronan) je plný emocí, poukazuje na složité vztahy s rodiči, přáteli a samozřejmě i první lásku. A daří se mu to naprosto skvěle.

Christine by se na první pohled mohla zdát jako rebelka, která se prostě nerada řídí pravidly. Postupně však zjišťujeme, že tak to vůbec není, přestože se snaží tak trochu vybočovat z řady. Chodí do katolické školy a má velmi komplikovaný vztah s matkou, se kterou se hádají každou chvíli. Lady Bird je její přezdívka, kterou si sama vymyslela a chce, aby ji tak všichni oslovovali. Největší podporu má ve své kamarádce Julie, se kterou si říkájí úplně všechno.

Ke všem jejím problémům se ještě přidávají komplikace s přijímačkami na vysokou školu, kde chce Lady Bird začít nový život bez rodiny, která jí nerozumí.

Film skvěle zachycuje všednost každodenního života, která tu rozhodně není na škodu. Právě naopak. Díky tomu, že nejde jen o jednu dramatickou událost, ale celkový průběh Lady Birdina života, postavy mají mnohem více prostoru se projevit.

Jak děj pomalu plyne, postupně se vžijeme i do samotné postavy Lady Bird a začneme chápat její nepředvídatelné chování a city.

Příběh Lady Bird se ve spoustě věcech shoduje i s dospíváním samotné režisérky Grety Gerwig. Sama totiž bydlela v Sacramentu, o kterém se Lady Bird několikrát nechvalně zmiňuje a nakonec zjišťuje, jak moc své rodné město miluje. Gretina matka navíc byla také zdravotní sestrou, stejně jako ve filmu. Přesto jde stále o smyšlený příběh, a tak je zajímavé přemýšlet nad tím, co Greta opravdu vzala ze svého života a co je jen fikcí.

Velký podíl na filmovém úspěchu má samozřejmě skvělé herecké složení. V čele hereckého obsazení je Saoirse Ronan, oblíbená irská herečka, která za svůj výkon v Lady Bird obdržela Zlatý Glóbus. V roli matky se objevila Laurie Metcalf, jejíž výkon byl také naprosto obdivuhodný. Mezi dalšími herci ve filmu můžete vidět Tracyho Lettse, Beanie Feldstein, Lucase Hedgese nebo Timothéeho Chalameta.

Film získal 2 Zlaté Glóby – za nejlepší komedii a herečku. Dočkal se také nominace na Oscara a velké pochvaly kritiků i diváků.

Je tedy vidět, že Greta Gerwig si na snímku dala velice záležet a skvěle v něm předvedla svůj jedinečný režisérský styl. Už se můžeme těšit, co dalšího si pro nás přichystá příště.