Kvíz: Vodníci i školáci se sluchátkem – pohádkové postavy s unikátními osobnostmi. Toto je výplod českých myslí

Kvíz: Vodníci i školáci se sluchátkem – pohádkové postavy s unikátními osobnostmi. Toto je výplod českých myslí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je libo zlatovlasá dívka či chlapci žijící v hlubinách vod? Naše dětství tvořily četné pohádkové postavy. Naše vzory, ale i postavy, které nám byly proti srsti. České pohádkové postavy podporovaly naši fantazii. Pamatujete si na ně? Přečtěte si o nich a udělejte si náš kvíz.

Mach a Šebestová patří mezi nejikoničtější postavy českých večerníčků. Dva žáci 3.B, kteří díky své touze pomáhat starším lidem získají kouzelné sluchátko s utrženým koncem, se mohou vydat na dobrodružství díky splněným přáním, které svěří svému sluchátku. Občas jsou vystaveni nebezpečím, a to převážně svou hloupostí či neopatrností.

Také Racochejl i Rákosníček, postavy ze stejnojmenných pohádek, které namluvila Jiřina Bohdalová, prožívají příhody, o kterých bychom si mohli nechat jen zdát. Ve své dětské mysli jsme ale prožívali jejich příběhy s nimi. Žít jako skřítek v rybníčku nebo pomocí dlouhých uší umět létat, to se zdá v dospělosti nemožné. V dětské mysli ale nic není nemožné, a proto jsme tyto pohádky tolik milovali i my.

Abychom nezůstávali pouze u večerníčků, také mezi českými filmy můžeme najít naše oblíbené postavy. Například pánové Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Každý jinak vypadá a má také jiné schopnosti, ale vzájemně se doplňují. Vypadají poněkud bizarně, nicméně pohádka nás má naučit, že každý se narodil s něčím a že nemáme odsuzovat lidi podle vzezření.

Broučci je velmi dobře zpracovaný večerníček. V podstatě šlo o mladé světlušky, které se učily od dospělých, ale něco nechápaly. Něco si špatně vyložily, něco se snažily pochopit. Zajímaví byli také Včelí medvídci. Vedlejší postava, Pučmeloun, měla ty nejchytlavější písničky našeho mládí, přesto ho většina z nás neměla příliš v oblibě.

Rumburak je černokněžník, který v seriálu Arabela touží získat srdce stejnojmenné princezny. V pohádce pojmenované přímo po něm se snaží zjistit kouzelnou kombinaci pro způsobení zkázy. V obou případech se dokáže změnit v havrana.

Myslíte si, že o českých pohádkových postavách toho víte hodně? Vrhněte se na náš kvíz a zjistěte to.

Tyto pohádky, které jsme si dnes připomněli jsou již staršího vydání, ale rozhodně jsme na ně nezapomněli. Ať už anděl popleta, či kouzelný ubrousek, který nám naservíruje na stůl cokoli si zamaneme, všechny postavy a kouzelné předměty nám navždy utkvěly v hlavě. Nikdy na ně nezapomeneme. Vybudovaly naši fantazii, učili nás, že pokud se pro něco rozhodneme, nic není nemožné. Stačí jen věřit svým snům a vše se splní. Hlavně večerníčky nám předávaly všechny moudrosti světa, ačkoli jako malí prcci jsme nerozuměli všemu, co nám předávaly.

Zdroje článku: