Kvíz: Co jste možná nevěděli o životě a herectví Václava Postráneckého

Kvíz: Co jste možná nevěděli o životě a herectví Václava Postráneckého
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Letos v září by se Václav Postránecký dožil kulatých 80. narozenin. Hvězda českého filmu však mezi námi už přes 4 roky není. Pojďme si v krátkém článku a následném kvízu připomenout jeho život a nejslavnější role.

Herecké začátky

Václav Postránecký se narodil do rodiny obchodníka, a to 8. září 1943 v Němci okupované Praze. Od dětství se věnoval ochotnickému divadlu, objevil se také v několika ať už menších, nebo větších dětských filmových rolích. Za všechny jmenujme alespoň Konec strašidel (1952) nebo Malí medvědáři (1957).

Když se mladému herci nepodařilo složit přijímací zkoušky na DAMU, začal Václav Postránecký pracovat jako jevištní technik. Působil také jako herec na prknech uherskohradišťského Slováckého divadla. Přes brněnské Státní divadlo se Václav vrátil do rodné Prahy, kde se až do roku 1978 objevoval v Městských divadlech pražských.

Nejslavnější filmové role

V našem hlavním městě Václav pokračoval také s filmovou tvorbou. Ve svých 39 letech měl ve svém životopise uvedeno na 8 desítek filmových rolí. Té nejzásadnější, díky které se zapsal do paměti snad každého československého diváka, se dočkal až v roce 1982, když ztvárnil postavu hudebního režiséra v rodinné komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Za nezapomenutelnou lze považovat také roli přísného generála ve filmu Černí baroni. Zejména hláška „Chce se mi zvracet!“ zlidověla a je stále populární.

Divadlo, seriály, dabing

Král Lear, Naši furianti, Věc Makropulos, Oidipus. To je jen krátký výčet klasických her, ve kterých Václav Postránecký působil v angažmá Národního divadla.

Postránecký se objevil také v několika televizních seriálech, které si získaly svou oblibu. Opomenout nesmíme Cirkus Humberto, kde si zahrál zaměstnance cirkusu Kerholce. Mladší diváci mohli tvář Václava Postráneckého vidět také v seriálech Doktoři z počátků, Vinaři nebo Krejzovi.

Svůj charakteristický hlas propůjčil Václav také dabingu. Slyšet jej můžete například v rolích Dustina Hoffmana nebo Tima Allena v rodinném sitcomu Kutil Tim. Za svou práci v dabingu byl odměnen Cenou Františka Filipovského, za divadelní práci mu doma nechyběla ani Cena Thálie.

Václav Postránecký zemřel po onkologickém onemocnění 7. května 2019. Pojďte si teď spolu s námi vyzkoušet své znalosti o životě a uměleckém přínosu tohoto výjimečného herce.

 

Zdroje článku: